Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

20.10.2005.

Koncerti podrske, kada je trebalo...

Koncerti podrske 92-95.god.
Citajuci , pade mi na pamet da probam staviti na papir, ko nam je iz svijeta muzike ( nase blize i dalje okoline) davao podrsku koncertima ili pjesmama.

U2 i Bono Vox- o njima se valjda sve zna, sta reci o covjeku koji je uzeo bosanski pasos i proveo novu godinu '93 u ratnom Sarajevu kao podrsku, nego kapa do poda...respect.

Cranberries-pjesme Zombie, Bosnia, koncert Woodstock '94 Dolores O' Riordan trazi da se zaustavi rat u Bosni.

Nirvana- 09-04-93 konert za zrtve silovanja u Bosni.

Grund Funk Railroad koncert za Bosnu i istoimeni dupli CD izlaze 1996.

Joan Baez.

Rambo Amadeus razvalio Bg proljece na pocetku rata 1992.

Milan, Cane, Anton, Borko, Gile, Cavke i Jovica pokrecu antiratnu kampanju RIMTUTITUKI, otvoreno se suprotstavljajuci vlasti, beogradskim drzavnim medijima i njihovom ratnohuskackom programskom obrascu. Bez dozvole za javni nastup, njih sedmorica krecu u otvorenom kamionu i sviraju po beogradu. Pred SKC-om, podeljene su majice, bedzevi, uz neprestalno ponavljanje poruke o besmislenosti rata. Drugi, dozvoljeni, nastup se odigrao na Trgu Republike pod naslovom "S.O.S mir ili ne racunajte na nas". Gore spomenuti Cane odbio da svira u Banja luci u ratu, kaze preneseno ne sjecam se svega "necu da sviram budalama sto su srusile dzamiju iz 16 vijeka, necu propasti za te 2,000 DEM".

Balasevic posvecuje pjesmu "Covek sa mesecom u ocima" nasem gradu.

Bruce thingyinson ex-Iron Maiden dolazi 1994.god. Kako se samo ovoga sjeti ...ova prica o koncertu je dugo bila na nivou sarajevskih ratnih urbanih legendi ...za koncert je jako malo ljudi znalo, kako me sjecanje sluzi cini mi se da nije bilo 50tak i to jos u BKCu, dodjoh, vidjeh, sutradan mi se sve to cinilo nestvarno.

Veliki koncert u Modeni 1995 Pavarotti i prijatelji posvecen djeci Bosne, a mislim da se skupljeni novac vecinom ulozio u muzicki centar u Mostaru, nastupali su pored Bona i Dolores O'Riordan jos Sting, Bryan Adams, Zucchero, Jovanotti ...

Sodom - Thrash Metal bend iz Njemacke. Na jednoj od svojih turneja (koncert ima na DVD-u), sa porukom " ZAUSTAVITE JEBENI RAT U BOSNI-BALKANU".

Metal Orkestar Trans-Siberian Orchestra je svoje najpoznatije remek djelo nazvao “Christmas Eve/Sarajevo 12/24” kao posvetu Sarajevu u ratnim danima. "At the very end, we were treated to an even louder, faster, more amazing finale of “Christmas Eve/Sarajevo 12/24” than we had heard before." When the group plays their signature piece of “Christmas Eve Sarajevo” the audience and group erupt in excitement. The visuals with their smoke and lighting was quite impressive. The TSO definitely give you the best possible light show, and it is impressive year after year.

Pjesma Cranberries Bosnia:

Bosnia was so unkind
Sarajevo changed my mind
And we all call out in despair
All the love we need isn’t there
And we all sing songs our rooms
Sarajevo erects an undertune
Sarajevo, sarajevo, sarajevo
Bosnia was so unkind
Sarajevo, sarajevo, sarajevo
Bosnia was so unkind
Sure thigns would change if we really wanted them to
No fear for children anymore
There are babies in their hands, terror in their heads
For life, for life
When do the saints go marching in?
When do the saints go marching in?

Hvala vam...

Kao sto vidite pun tekst je gore 'nasih' imena i 'nasih' ljudi..NEhvala im.

free stats