Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

07.01.2006.

7M.BR

7 Muslimanska je iznikla u vremenu velikog iskusenja, jednog od najtezih u hiljadugodisnjoj tradiciji BiH. U proteklom, izuzetno teskom periodu ona je predstavljala odgovor ljudi u BiH na nevidenu agresiju koja je prijetila potpunim unistenjem naroda i zemlje Bosne i Hercegovine. U ovom periodu bosanski covjek je prvi put bio u bosanskohercegovackoj armiji i prvi put se borio za odbranu svoje domovine, svojih naroda i svojih interesa.

Formiranje 7MBR:

Sedma muslimanska brigada nastala je iz jedanaest jedinica takozvanih Muslimanskih snaga - iz Zenice, Kaknja, Varesa, Zepca, Busovace, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Visokog, Bugojna i Gornjeg Vakufa. U julu 1992. godine ove jedinice su objedinjene u Sedmi bataljon Prve zenicke brigade. Iz ovog bataljona formirana je 7. muslimanska brigada 17. novembra 1992. godine. Patkovic je jos 1993. urucio Aliji Izetbegovicu povelju kojom je proglasen za pocasnog komandanta Sedme muslimanske brigade. Kasnije je Sedma, odlukom Predsjednistva BiH od 14. maja 1994. godine, dobila naziv Slavna. U zimu 1995. godine bila je razlogom sukoba unutar Predsjednistva BiH zbog optuzbi petorice clanova Predsjednistva da se islamizira Armija BiH. Nakon postignutog kompromisa unutar Predsjednistva BiH, njeni clanovi 11. maja 1995. godine dodjeljuju joj naziv Vitezka brigada. Borila se u sastavu 3. korpusa, ali je dobijala i direktne naredbe od Alije Izetbegovica kao, naprimjer, u vrijeme sarajevske krize, u ljeto 1993. godine. Na svecanoj smotri 21. augusta 1997. godine, komandant 3. korpusa Kadir Jusic je simbolicno predao Sedmu vitezku mehanizovanu brigadu generalu Rasimu Delicu, komandantu Zajednicke komande Vojske Federacije. Treci korpus je ukinut, a Sedma muslimanska je opstala mijenjajuci naziv u Sedma mehanizovana brigada. Uz cetvoricu komandanata u razlicitim periodima (Asim Koricic, Amir Kubura, Serif Patkovic, Halil Brzina), Sedma je imala i pocasnog komandanta Aliju Izetbegovica, predsjednika Predsjednistva BiH, i emira Mahmuta ef. Karalica.

Asim Koricic, prvi komandant Sedme:

"Taktiku i logiku neprijateljskog ratovanja imali smo u malom prstu, a neprijatelj je nas prepoznavao po tekbirima. To je uvijek u borbi bila nasa prednost, pa nije bilo neprijateljske linije koja je pred nasim naletom ostala nerazbijena, i pored njihove neuporedive materijalno-tehnicke prednosti.
Sedma muslimanska je tekbirom zapocela svoju borbu za odbranu Bosne i Hercegovine, casti i zivota bosnjackog naroda. Tamo gdje se s tekbirima ulazilo u okrsaj s neprijateljem, pobjeda je bila zagarantirana. Za nepovjerovati je ljudskom umu da smo agresiju na nasu zemlju docekali goloruki, da smo kao narod na pocetku agresije imali manje pusaka nego agresor tenkova i da smo takvu armadu uspjeli zaustaviti i pobijediti. I to je jasan dokaz da nema sile nad Allahom, da nema vojske nad Allahovom vojskom , a uz koga ce biti Allahova vojska, nego uz onoga ko se bori na Njegovom putu... Tekbir je bio najjace oruzje mudzahida Sedme. Tekbir je jacao nas moral, nas iman, ulijevao hrabrost u nasa srca, a kod neprijatelja stvarao strah i paniku...
Mi zaista s ponosom mozemo gledati na svoju borbu, na svoje pobjede, jer iza nas, nisu ostali ucvjeljeni, iza nas nisu ostali spaljeni objekti niti oskrnavljene vjerske svetinje, niti pak ono sto nije humano i sto nije dostojno casnih i cestitih ljudi. Nista od toga nije bilo svojstveno Sedmoj, a umjesto toga nas su krasile najhumanije ljudske vrline i cistota nasih pobjeda iz kojih smo izlazili s ponosom i isli u nove jos velicantvenije.
Moj borac ne smije biti pijan i takav ici na zadatak, ne smije lagati, ustuknuti u borbi, ne smije ubiti dijete neprijatelja, jer bi bio odmah stijeljan, a to mu ni vjera ne dozvoljava. Mi nikada necemo srusiti crkvu ili bogomolju. Sedma muslimanska bila je u Varesu, pa neka kazu fali li tamosnjoj crkvi ista.''

Halil Brzina, komandant Sedme muslimanske brigade:

''Sedma nije ratovala ni protiv Srba, ni protiv Hrvata, nego protiv onih koji su ubijali i pljackali nase. Nasa brigada prva je usla u naseljeni dio Varesa, bilo je mnogo civila, nekoliko dana prije toga desio se Stupni Dol, imali smo mnogo poginulih boraca, medutim, dok su komsije bjezale i ostavljale nejac, nasi borci su im prilazili i pomagali. Sjecam se starice koja se spoticala, jer sama nije bila u stanju hodati, kako je zaplakala i zahvaljivala nasem borcu koji joj je prisao i kao rodenu majku unio je u kucu. Bili smo svjedoci nezapamcenog genocida nad muslimanima u BiH, zlocina nad nacom bracom i sestrama. Na stotine hiljada muslimana zvjerski pobijenih, napacenih i ponizavanih po koncentracionim logorima smrti, na desetine hiljada silovanih muslimanki, na stotine hiljada protjeranih iz svojih domova. Najjeftinija tecnost na svijetu bila je muslimanska krv u Bosni. Muslimane je mogao ubijati ko je htio, bez bojazni da ce za to nekad i nekom odgovarati. Protiv takvog zla se borila i izborila Sedma. Sva naredenja je izvrsila i postovala dokle god su bila u interesu odbrane BiH i koja nas nisu skretala i odvajala od Allahovog, dz. s. puta.''

Motivirani imperativom borbe za zivot, ali i imperativom slobode, kao mnostvo potocica skupljenih u mocnu rijeku, mudzahidi ove zemlje okupili su se pod zastavom 7Muslimanske (Armije BiH), da bi stopu po stopu, korak po korak, sirili prostore slobode.

“U oslobodilackim ratovima ima neka neuhvatljiva velicina koja se opire analizama. Stoga su neki vojni i politicki analiticari na Zapadu stalno varaju u prognozama. Nas narod se bori za slobodu ili, vise od toga, za goli opstanak. Takva borba se obicno tesko vodi, ali tesko gubi. Nijedan oslobodilacki rat u posljednih 50 godina nije bio izgubljen. Ne znam zasto bi nas.”

Ovo objasnjenje, koje je ponudio Alija Izetbegovic, potpuno se slaze sa izjavama koje su davali nasi heroji, od rahmetli Hujketa, preko rahmetli Zajke, rahmetli Hajre, rahmetli Izeta Nanica do mnogobrojnih zivih gazija.

Prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine:

''Mi cemo pobijediti ako nas bude pratio
glas vojske koja ne ubija zene i djecu. Ako to ne bude slucaj, onda
ce se sve pretvoriti u jedan krvavi koloplet triju vojski koja jedna
drugu goni, gdje su svi isti. Mi se moramo izdvojiti i biti drukciji.
Tako cemo pobijediti? Uprkos svemu!''
(Alija Izetbegovic)

free stats