Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

28.02.2006.

Patriotske pjesme

BRCKO MOJE

Sta je Brcko ljudi krivo
Da ga ruse da ga pale
Da logore otvaraju
Za nejake i za male.
Brcko moje Brcaci te vole
I za tebe svi se hrabro bore
Ti si nama i radost i nada
Tebe brani Sto Osma brigada.

Gdje je sada sa Meraja
Ona nasa divna raja
Zar su stvarno i u Rijeke
Sada stigle bande neke.

Hoce Klanac i Brodusu
Pa jos lijepu Dizdarusu
Suljagica sokak broje
Ali to je Brcko moje.

------------------------------------------------

EVO ME MAJKO

Stize mi pismo negdje iz daljine
Zemlja me zove vrati nam se sine
Zove me majka stari jarani
Vrati se sine i Bosnu brani.
Evo me majko evo me rode
Putevi moji svi tebi vode
Zajedno mi smo najjaci
Dusmanin mora da ode.

Stize mi pismo negdje iz daljine
Zemlja me zove vrati mi se sine
Ovdje u Bosni teski su dani
Sad Bosnu brane zlatni ljiljani.

-------------------------------------------------------

BICE BOSNE

Aman jada i goleme tuge
Bas na bajram devedeset druge
Htjede dusman tako mi imana
Da u Bosni ne bude islama.

Gori Brcko,gori Posavina
Gori Bosna moja djedovina
Gine narod, ginu nasa djeca
Ginu djeca cjela Bosna jeca.

Al' kroz jecaj mujezin se cuje
Sa munare ezan porucuje
Bice Bosne, bice i islama
Ako Bog da bice i bajrama
Allaha mi bice i bajrama.

27.02.2006.

Predah

U zadnje vrijeme malo sam usporio sa postovima, a razlog je jednostavan, fakultet i obaveze oko istog. Ispitni rokovi su skoro svaki mjesec, pa se nekad zaista nema vremena, cak urijedih i citanje blogova koje inace citam.
Inace skoro sam mislio pisati nesto o stranim dobrovoljcima, uglavnom ruskim i grckim, koji su se borili na strani agresora i koji su najbestijalnije ucestvovali u ubijanju naseg naroda i nase drzave, ali jucer citajuci blogove naisao sam na odlican tekst sa bloga ''BOSNJACI'', pa nema smisla da ga kopiram nego cu vas uputiti da procitate spomenuti tekst na sljedecem blogu:
'' drzava.blogger.ba ''

Pohvale autoru(ima) bloga, jer mislim da se radi o 4-ici autora.
Svaka cast momci.

26.02.2006.

Zacarani krug (ne)priznavanja

Prilikom prvih poratnih popisa stanovnistva u Jugoslaviji, Bošnjaci su se mogli "opredijeliti", bilo vlastitom voljom bilo administrativno kao pripadnici neke druge nacije (Srbi, Hrvati, Crnogorci...) ili da ostanu "neopredijeljeni". Pri popisu stanovnistva 1953. godine za sva lica jugoslavenskog porijekla, "koja nisu blize nacionalno opredijeljena", a to se prije svega odnosilo na Bošnjake, uvedena je nova statisticka kategorija "Jugoslaven-neopredijeljen". Takvih Bošnjaka bilo je 998.697 (u BiH - 891.800). U 1961. godini prvi put uvedena je statisticka odrednica "Musliman u etnickom smislu". Takvih je bilo 972.960 (u BiH - 842.248). Istovremeno se 1961. godine u BiH 265.731 Bošnjak izjasnio kao "Jugoslaven-nacionalno neopredijeljen" . Pocetkom sezdesetih godina jedna grupa bošnjackih intelektualaca u emigraciji odlucno se vraca bošnjaštvu, kao stvarnoj i jedinoj bosanskomuslimanskoj nacionalnoj identifikaciji (Adil Zulfikarpasic, u clanku u casopisu Bosanski pogledi, i dr. Smail Balic u knjizi na bosanskom jeziku Kultura Bošnjaka). Od tada se o sudbini, karakteru i sustini bošnjackog bica javljaju razlicita znanstvena, publicisticka i umjetnicka djela poznatih i priznatih bosnjackih i drugih autora. Na neodrzivost i besmislenost politike nacionalnog opredjeljivanja Bošnjaka, dva je puta eksplicitno i jasno upozorio i Josip Broz Tito, "prvi put na II. plenumu CK SKJ, u novembru 1959, a drugi put na VII. kongresu Saveza omladine Jugoslavije, u januaru 1963. godine". U zakljuccima 17. sjednice CK SK BiH, u februaru 1968, izricito se kaze da i historija i "danasnja socijalisticka praksa" potvrdjujuju da su "Muslimani poseban narod". Bez obzira na formalno-politicko priznanje Muslimana/Bošnjaka, sadrzinski i sustinski im je poricana svaka etnicka, povijesna i kulturno-duhovna samoidentifikacija i autohtonost.
Za skolsku lektiru, sve do osamdesetih godina, Bošnjaci nisu postojali u strukturi naroda Jugoslavije. "Mnogi ugledni knjizevnici, pjesnici, javni i kulturni radnici opredijelili su se kao Srbi i Hrvati, pa je tako i njihovo stvaralastvo tretirano kao sastavni dio srpske, odnosno hrvatske kulture".

Na negiranju bošnjacke autohtonosti osobito je radilo medjusobno cvrsto povezano velikosrpsko nacionalisticko jezgro unutar Saveza komunista, koje putem partijskog monopola svim sredstvima nastoji onemoguciti kulturno-politicku afirmaciju Bošnjaka. "Iz tog neformalnog velikosrpskog udruzenja unutar Saveza komunista nastala je 1990. teroristicka Srpska demokratska stranka" .

Nepriznavanje Bošnjaka cijelo vrijeme se kretalo u pravom circulusu vitiosusu njihovog prisvajanja i nacionalnog asimiliranja, kako po velikosrpskoj tako i po velikohrvatskoj posesivno-strateskoj koncepciji prisvajanja ili podjele Bosne. Nepriznavanje i instrumentalizacija Bošnjaka potvrsivali su se kao "kljuc Bosne". Bošnjake je jednostavno trebalo zatrti. To se pokusalo i u agresiji na BiH, 1992-1995. godine. "Bošnjaci su tom planu pruzili odlucan otpor i uz ogromne ljudske zrtve sprijecili njegovu realizaciju u predvisenom obimu i obliku. Ideja Bosne i njene drzavnosti su tako odrzani i ocuvani".

19.02.2006.

Patriotske pjesme

BIHAC

Idem Bosni u pohode ja
jer Bosna je jedna jedina
kud god krenem samoca me prati
i kad necu moram zaplakati

Zbog Bihaca brata moga
Divnog grada herojskoga

Lijepa Uno teci u nas grad
Ljiljani ce pobediti znaj

Kud god krenem samoca me prati
i kad necu moram zaplakati

Zbog Bihaca brata moga
Divnog grada herojskoga

Tamo zive moji dragi svi
otac, majka, a i brate ti

Kud god krenem samoca me prati
i kad necu moram zaplakati

Zbog Bihaca brata moga
divnog grada herojskoga505 BUZIMSKA
Allahu ekber
Allahu ekber
Allahu ekber
Allahu ekber
La ilahe illallah

Ima jedna brigada
O njoj pjevamo sada
Nek se cuje nek se zna
To je braco Buzimska
Viteska brigada

Petsto Peta Buzimska
Viteska brigada
Petsto Peta Buzimska
Muslimanska brigada
U boj krece, u boj krece
Sve do Drine, sve do Drine
Ona stati nece.

Otimamo visove
Ubijamo zlotvore
Pjevaj Bosno nek se zna
To je braco Buzimska
Viteska brigada.

Od nas nema merhameta
Nek se cuje do kraja svjeta
Pjevaj Sano nek se zna
Doci ce vam u pomoc
Viteska brigada.

12.02.2006.

Dossier - Zepa 4.dio


nastavak slijedi...

11.02.2006.

Projekat ''Opsada grada 92-95''

SARAJEVO, 10. februara (FENA) – Vlada Kantona Sarajevo donijela je na posljednoj sjednici Odluku o usvajanju Projekta ”Opsada i odbrana Sarajeva 1992.–1995. godine”.

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja KS-a pokrenute su aktivnosti na izradi ovog projekta pod motom “Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi” u kojem je sastavni dio i devet potprojekata obilježavanja značajnijih događaja, datuma i ličnosti iz perioda Odbrambenooslobodilačkog rata vezanih za područje KS-a.

Projekt obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda Odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. na području KS-a proistekao je iz potrebe da se obilježe i nikada ne zaborave značajniji događaji, datumi i ličnosti koji su obilježili period odbrane BiH od agresije, stradanje i herojski otpor stanovnika Kantona Sarajevo, kazao je ministar za boračka pitanja KS-a Hajriz Bećirović.

Projekt “Opsada i odbrana Sarajeva 1992.-1995." sastoji se od devet potprojekta i to: Potprojekt obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda Odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995., Potprojekt izgradnje centralnog spomen-obilježja svim živim i mrtvim braniteljima opkoljenog Sarajeva, Potprojekt izgradnje spomen- obilježja svoj djeci opkoljenog grada Sarajeva, Potprojekt sanacije i stavljanja u funkciju D-B tunela, Potprojekt “Igmanski put spasa”, Podprojekt obilježavanja vatrenih tačaka opsade i odbrane Sarajeva, Potprojekt obilježavanja mjesta većih stradanja u Sarajevu, Potprojekt izgradnje memorijalnog centra “Žuč”, te Potprojekt “Pisana riječ u funkciji da se ne zaboravi 1992.-1995.”

Prema riječima ministra Bećirovića, cilj Potprojekta izgradnje centralnog spomen-obilježja svim živim i mrtvim braniteljima opkoljenog Sarajeva, jeste da se izgradi spomen-obilježje svim poginulim braniteljima opsjednutog Sarajeva s ispisanim pojedinačnim imenima i prezimenima koji će služiti kao svjedok i kao opomena na događaje koji su se desili na ovim prostorima u periodu 1992.-1995. Ovo spomen-obilježje trebalo biti biti izgrađeno na "Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović".

Cilj Potprojekta izgradnje spomen-obilježja svoj djeci opkoljenog grada Sarajeva je da se na simboličan način izrazi stradanje djece Sarajeva, a najverovatnija lokacija na kojoj će biti izgrađeno ovo obilježje je lokacija kod Druge gimnazije.

Izgradnja memorijalnog centra “Žuč” predstavlja jedan kompleks koji će simbolično sa svim drugim obilježjima predstavljati sadržaje koji će svjedočiti o snazi bosanskog otpora.

Kompleks “Žuč” kao memorijalni centar treba da sadrži: Muzej genocida nad Bošnjacima, galerijski prostor gdje će umjetnici moći izlagati svoje radove, posebno spomeničko obilježje bitke za Žuč na kojem će biti ugravirani nazivi jedinica koje su branile Žuč, te grobna mjesta svih neznanih osoba.

Hvala Bogu da se neko i ovakav primjer bi trebali pratiti svi kantoni u nasoj drzavi.

10.02.2006.

Srpski ciljevi po Bosni10.02.2006.

Dossier - Zepa 3.dio


nastavak slijedi...

09.02.2006.

Dossier - Zepa 2.dio


nastavak...

06.02.2006.

Dossier - Zepa 1.dio...nastavak...

05.02.2006.

DRAGOJ MOJOJ BiH

DRAGOJ MOJOJ - BiH
.....

Da te volim dusa zna
Draga moja Be i Ha
Ispod Be Ha gradova
Huce Bosna i Neretva...
Una Drinu doziva
Preko vjecnih planina
Tu su nasa ognjista
Sto put krvlju placena,
Sto put krvlju placena.
Bosno i Hercegovino
Nasa domovino,
Bosno i Hercegovino
Nasa domovino...
Digni se iz pepela
Kao sto put' do sada
Sad s mirisom ljiljana
Ljubavi moja,
Digni se iz pepela
Kao sto put' do sada
Sad s mirisom ljiljana
Ljubavi moja.

Ispod Save do mora
puno boli puno sna
Svakoj majci srce zna
Sevdah se od tuge tka...
Zemljo mojih djedova
Dok je tvojih sinova
Ti ces biti prkosna
Slobodna i ponosna.
Zemljo nasih djedova...
Digni se iz pepela
Kao sto put' do sada
Sad s mirisom ljiljana
Ljubavi, ljubavi moja.
Digni se iz pepela
Kao sto put' do sada
Sad s mirisom ljiljana
Ljubavi...
Bosno i Hercegovino
Nasa domovino...

03.02.2006.

Svjedocenje Stjepana Mesica u Haagu 2.dio

...''Prvi predsjednik HDZ-a u BiH bio je dr. Davor Perinovic. Smijenili su ga jer je Zagreb shvatio da je njegov djed Srbin. To zapravo nije bio pravi razlog, smijenjen je jer je bio "integracionist". Program stranke u BiH bio je isti kao i program HDZ-a u Hrvatskoj. U pocetku je izmedju Muslimana i Hrvata postojao dobar radni odnos. Prvi predsjednik stranke podržavao je suživot. Upravo je to smetalo Tudjmana''...

...''Zatim je Stjepan Kljuic postao predsjednik HDZ-a u BiH. I Kljuic je bio integracionist. Oženjen je Muslimankom. Prvobitno je on bio izbor Zagreba. Kljuic je isprva odabran jer je branio suverenu BiH. Kako se Tudjman približio Miloševicu u vezi s planovima o podjeli BiH, Kljuic više nije bio poželjan Tudjmanu''...

...''Kad je u BiH izbio sukob protiv srpskog agresora, HVO je bio slab. Tudjman i Izetbegovic potpisali su sporazum prema kojem je bilo dogovoreno da hrvatske postrojbe mogu uci na teritorij BiH radi borbe protiv zajednickog srpskog agresora; medjutim, ulaskom u BiH HV je prekršio hrvatski Ustav. HV može otici u drugu državu samo s odobrenjem Sabora, jer samo Sabor može ovlastiti slanje hrvatskih postrojbi u drugu zemlju. Rasprava o tome nije nikada održana''...

...''Poslije poeetka muslimansko-hrvatskog sukoba, koji treba pripisati uglavnom Hrvatima, osobno sam naredio jednom saborskom povjerenstvu da ode u Mostar. Voditelj povjerenstva bio je Drago Krpina. Krpina me je izvijestio da je situacija napeta i da bi Muslimane trebalo premjestiti iz Mostara. Rekao je kako je kretanje Muslimana iz istocnih dijelova Bosne promijenilo demografiju Mostara. Muslimani koji su pobjegli od Srba, izazvali su promjenu stanovništva pa ce, rekao je, ondje doci do velikog sukoba. Rekao sam Krpini da to dodje reci Tudjmanu. Ne znam što je rekao Tudjman, ali je uslijedio brutalan rat. Za svakih 13 granata što su ih Hrvati uputili prema Istocnom Mostaru, Muslimani su na Zapadni Mostar uputili jednu granatu''...

...''Povjerenstvo je reklo kako je Boban donio odluku da sve Muslimane koji su došli u to podrucje iz drugih mjesta treba maknuti. Medjutim, ti Muslimani nisu imali kamo otici. U to sam doba saznao da su Hrvati osnovali logore za Muslimane. Ne znam tko je izdao naredjenja da se uspostave logori''...

...''Ljudi u Hrvatskoj odgovorni za politiku u BiH zacijelo su morali znati za logore. Nije bilo nikakvih televizijskih snimki o nekome iz Hrvatske u posjetu logorima - njihovo je postojanje držano u tajnosti. Jedan Hrvat iz Švicarske posjetio je logore i bio je vrlo uplašen. Rekao mi je za logor u Dretelju, kao i da se planira uništenje mostarskog mosta. To je bilo dok je Slobodan Praljak bio na celu HVO-a. Vec su bili uspostavili koordinate za napad protiv mosta''...

...''Roditelji hrvatskih vojnika dolazili su u Sabor, pojedinacno i u skupinama, i tužili se da njihova djeca nisu dobrovoljci, vec da ih je onamo poslao i mobilizirao HV. Kad je došlo do tih prosvjeda, nazvao sam Šuška i pitao ga što se dogadja. On mi je rekao da ondje nema postrojbi Hrvatske vojske, ali da ima dobrovoljaca. Rekao sam mu da mi dolaze roditelji, a on mi je odgovorio da sam nešto pomiješao''...

...''Kasnije su mi dolazili i sami vojnici, ili bi na raznim mjestima i sastancima govorili kako su im naredili da skinu oznake HV-a i stave oznake HVO-a. Mnogi su ljudi nazivali kontaktne radioemisije i govorili isto. Mnogi mladici, bivši vojnici, rekli su mi to osobno. Na osnovi onoga što sam cuo i od roditelja i od vojnika, nisam vjerovao Šušku. Na srecu, sve je to okoneao Washingtonski sporazum''...

...''Kad su poeeli sukobi oko Prozora i Vareša u srednjoj Bosni, posjetio me je Vukojevic. Pitao sam ga da li zna što se dogodilo u Prozoru. Rekao mi je da "smo mi (HVO) poubijali toliko njih da ih nisu mogli sve natovariti na kamione". Rekao mi je da Hrvati nisu imali gubitaka. Izbacio sam ga iz ureda i otada nismo više nikada izmijenili ni rijeci. Shvatio sam da nasumce ubijaju ljude ako su njegove rijeci o gubicima bile tocne''...

...''Tudjman je htio u Bosni opkoliti teritorij koji je kasnije htio za Hrvatsku. Na sastancima u Predsjednickim dvorima u Zagrebu na kojem sam bio nazocan, i na kojima je Kordic bio najglasniji, Tudjman je rekao "ono što držimo oružjem, bit ce naše"...

...''Kad je Sarajevo bilo opkoljeno došao je meni Šefko Omerbašic i rekao mi da su prikupili novaca, kupili oružje i poslali ih u Sarajevo preko Busovaee. Oružje su pratili vojnici HV-a, medju kojima su bili i vojnici HV-a muslimanske nacionalnosti. Kad je poceo rat u Hrvatskoj, mnogi su Muslimani stupili u HV. Kordic je uhitio te Muslimane, oduzeo svo oružje, pa je Omerbašic došao prosvjedovati''...

...''Nazvao sam Bobana i upitao ga što zna o tome. Rekao je da ne zna ništa. Zatražio sam od njega da sazna što se dogodilo i poduzme mjere. Boban me upitao što ce ako to Kordic ne dopusti. Ja sam tada rekao u šali, neka ga ubije. Zatim me je nazvao Tudjman i upitao me da li sam izdao naredbu da se Kordic ubije. Rekao sam kako hocu da oružje prodje i da je on zapreka''...

...''Boban i Kordic su kolabrirali sa Srbima protiv Muslimana jer zbog njih oružje namijenjeno Muslimanima u Sarajevu nije dospjelo do Muslimana.Dok sam bio predsjednik Sabora, a Valentic predsjednik Vlade, cesto sam u saborskim predvorjima susretao Fikreta Abdica. Preko Valentica sam znao da Abdic dobiva velike kolicine goriva od Ine u Zagrebu. Abdic se borio protiv ABiH. Rekli su mi da tone goriva u cisternama odlaze na srpsku stranu. To nas je iznenadilo, jer smo se borili protiv Srba, a istodobno ih opskrbljivali gorivom''...

...''Muslimani i Hrvati su dobro živjeli zajedno u Varešu, ali su ljudi u Kiseljaku provocirali stvari. Ratni zlocini u Stupnom Dolu provocirali su Muslimane i pomocu njih je netko u HVO-u mogao nagovoriti Hrvate da odu iz Vareša. Bilo je jasno da ce Muslimani reagirati - i to je zapravo i bio plan''...

''Ova mi je izjava procitana na hrvatskom jeziku i tocna je po mom najboljem znanju i sjecanju. Dao sam ovu izjavu dobrovoljno i svjestan sam cinjenice da se ona može upotrijebiti u pravnom postupku pred Medjunarodnim kaznenim sudom za sudski postupak protiv osoba odgovornih za ozbiljna kršenja medjunarodnog prava pocinjena na teritoriju bivše Jugoslavije od 1991. te da mogu biti pozvan da javno svjedocim pred sudom.''


19. travnja 1997.
(Optužnica protiv generala Tihomira Blaškica podignuta je na temelju Mesiceva svjedocenja samo šest dana nakon ovog Mesiceva iskaza 25. travnja 1997.god.)

02.02.2006.

Svjedocenje Stjepana Mesica u Haagu 1.dio

9. marta 1997.godine

Izdvojeno:

...''Nezavisnost je bila glavni cilj HDZ-a. U to doba u našoj platformi nije bilo nicega o etnickim manjinama. U stvari, u svom Ustavu rekli smo da je Hrvatska država svih svojih gradjana, ne svih Hrvata. Samo smo u preambuli Ustava stavili povijest stvaranja hrvatske države, navodeci da je hrvatski narod stvorio hrvatsku državu. U to doba nije bilo nikakvih javnih izjava o podjeli Bosne.''...

...''Kao predsjednik SFRJ cesto sam koordinirao s Franjom Tudjmanom, koji je bio predsjednik Republike Hrvatske. Tijekom uspostave HDZ-a i Hrvatske Tudjman je imao dvije razlicite zamisli o Bosni. Prva je bila u doba kad je htio podijeliti Bosnu I Hercegovinu, ali to nije smatrao mogucim. U to je vrijeme rekao da nema Bosne bez Hrvatske, niti Hrvatske bez Bosne. To je bilo sve do Karadjordjeva. Poslije Karadjordjeva, Tudjman se promijenio. Smatrao je da bi bilo moguae podijeliti Bosnu i ucinio je sve što je mogao kako bi podijelio Bosnu.''...

...''To je dovelo do potpunog drukcijeg odnosa prema Bosni i situaciji u Bosni. Tudjman i ja smo se prakticki poslije toga razišli. Ja sam mislio da nece biti moguce podijeliti Bosnu. Austrija, Madjarska i Turska - sve su se one borile da uzmu cijelu Bosnu za sebe. Tudjman i Miloševic su smatrali da bi se pomjeranjem stanovništva mogla promijeniti i podijeliti Bosna. Zato je Miloševic formirao RS, a Tudjman HZ-HB. U tom su se pogledu Tudjman i Miloševic slagali. Od pocetka formiranja država u bivšoj Jugoslaviji sastali su se 48 puta. Zamislite kako bi apsurdno bilo da su se Hitler i Churchill sastali toliko puta tijekom Drugog svjetskog rata. I ovdje je to bilo suludo: vodili smo obrambeni rat, a istodobno su se poglavari država sastajali. Suglasili su se s etnickim ciscenjem i proširenjem vlastitih granica. Zato Miloševicu nije bilo stalo kad su Srbi pobjegli iz Hrvatske poslije Operacije "Oluja". Sve se to temeljilo na sporazumu''...

...''Sastao sam se s Borisavom Jovicem u veljaci 1991. Rekao mi je da njih ne zanimaju Srbi u Hrvatskoj, da ih zanima 66 posto Bosne i Hercegovine i da ce to zauzeti''...

...''Petnaest dana kasnije Tudjman mi je rekao da ce se samo on i Miloševic sastati u Karadjordjevu, i Jovic i ja smo sudjelovali. Mislim da je tada sve pocelo. Hrvatsko je vodstvo s nadom ocekivalo Tudjmana da se vrati sa sastanka. Kad se vratio, bio je sretan. Rekao je kako je Kadijevia obecao da armije nece napasti, i kako se Miloševic suglasio da ce Hrvatska dobiti teritorij Banovine i Zapadnu Bosnu: Kladušu, Cazin i Bihaca''...

... ''Tudjman je rekao kako je podjela Bosne povijesna potreba, jer se Bosnu nije smjelo stvarati poslije drugog svjetskog rata. Cak je i Lerotic odustao, vidjevši da je nemoguce podijeliti Bosnu.

...''Srpskohrvatski kontakti u vezi s ratom u Hrvatskoj i podjelom Bosne obavljali su se na dvije razine. Jedna su razina bili kontakti Miloševica i Tudjmana, a druga kontakti predstavnika RS i HZ-HB, Karadžica i Bobana, koji su se sastali u Grazu. Boban se vratio i rekao kako više nema neriješenih pitanja izmedju bosanskih Hrvata i bosanskih Srba''...

...''U prosincu 1993. Tudjman me je pozvao u svoj ured i rekao mi kako ometam njegove dogovore s Miloševicem u vezi s Bosnom, jer sam bio rekao da bi Miloševica trebalo objesiti. mjesec dana''...

...''Moj je dojam bio da su se ocito nagodili o podjeli Bosne. Taj je razgovor bio u doba muslimansko-hrvatskog sukoba.
Ante Bakovic i Jurica Peric bili su odgovorni za stvaranje HDZ-a u Bosni. Pocetno je clanstvo bilo višenacionalno, u stranci je bilo mnogo Hrvata, ali i nešto Muslimana. To je bilo potkraj 1989. i poeetkom 1990. Otprilike u to doba otišao sam takodjer nekoliko puta u Sarajevo''...

free stats