Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

09.03.2006.

Historija Bosanske Vojske 2.dio

ZEMLJA BOSNA U PERIODU OD 1463 DO 1499 GODINE

Poslije zauzimanja Bosanskog Kraljevstva,Turska Imperija pokazuje veliki respekt prema Bošnjacima i Bosni i ne zeli se previse uplitati u svakodnevni zivot Bošnjaka,nego se cak tada,a i kasnije desavaju mnoge stvari u Bosni koje su bile veoma nekarakteristicne za ostale zemlje koje ulaze u sastav Turske Imperije.

Vec na samom pocetku,uz obostrani dogovor,godine 1465 se ponovo uspostavlja Bosansko Kraljevstvo,na cije celo se postavlja jedan od potomaka Bosanske Kraljevske porodice KOTROMANIC, Matija Kotromanic,koga Turska Imperija priznaje izvjesno vrijeme kao legitimnog Kralja Bosne.Medjutim,poslije zauzimanja nekoliko tvrdjava koje su se jos uvijek opirale vojnoj okupaciji, Turska Imperija preuzima postepeno potpunu vojnu kontrolu nad zemljom.

Do 1465 godine Bosanski plemic Herceg Stjepan Vukcic Kosaca cak uspostavlja apsolutnu dominaciju Bosanske vojske na prostoru juzne Bosne,ali biva potisnut i povlaci se u svoju tvrdjavu u Bosanskoj luci Novi,osnovanu jos od strane Kralja Tvrtka,gdje i umire 1466 godine,a Novi se od tada,po njemu,zove Herceg-Novi.

Covjek,pod cijom komandom je zauzeta Bosna,Mehmed II je bio jedan od najuspjesnijih vojskovodja Turske Imperije u njenoj historiji.Pod njegovom komandom je 1453 godine osvojen Carigrad,a potom stavlja pod kontrolu cijelu Anatoliju,te daje sebi titulu "Fatih",sto znaci "Osvajac".Potpuno je unistio Venecijansku armiju u Grckoj,zauzeo Bosnu,te osvojio Moldaviju i Madjarsku,a bio je u procesu pripreme velike invazije na Italiju,kada je umro 1481 godine.

Turska Imperija je bila u svojoj sustini vojna organizacija,koju su interesovala samo nova osvajanja i ubiranje poreza,te je njen administrativni sistem bio dizajniran za obezbjedjivanje prevashodno dvije stvari : ljudstva za vojsku i novac za njeno placanje. Ovaj administrativni sistem je bio vrlo revnosno provodjen,prvenstveno kroz porezne registre stanovnistva iz kojih se mogu VRLO PRECIZNO vidjeti,sto se Bosne tice,dvije stvari:proces prelazenja Bosnjaka na Islam,jer su ovi poreski registri razvrstavali Bošnjake po vjeroispovjesti,a takodjer se iz njih moze vidjeti i to da u Bosni nije bilo nikakvog masovnog doseljavanja Turaka ili bilo koga drugog, koje bi znacajno promjenilo etnicku sliku Bosnjaka.

Prvi porezni registar Turska Imperija uspostavlja u Bosni vec 1468 godine i iz njega se moze vidjeti da u prvih pet godina ne bas veliki broj Bošnjaka prelazi na Islam,da bi vec,po poreznom registru iz 1520 godine broj Bošnjaka muslimana presao 45% ukupnog broja Bošnjaka,dok nam porezni registar iz 1624 godine govori da u Bosni zivi oko 150.000 Bošnjaka katolika,oko 75.000 Bošnjaka pravoslavaca i cak 450.000 Bošnjaka muslimana. Dakle,glavni proces prelazenja Bošnjaka na Islam je trajao oko 150 godina i nije se desio preko noci,niti prisilno.

Bosna je cijelo vrijeme okupacije od Turske Imperije imala povlasteni status u odnosu na sve druge zemlje koje ulaze u njen sastav.Bošnjacka feudalna gospoda je ne samo zadrzavala svoje posjede nego je imala pravo i na nasljedjivanja istih,unutar svojih porodica,a kako cemo kasnije vidjeti Bošnjaci u Bosni ,tokom vremena, potpuno preuzimaju lokalnu vlast u svoje ruke,sto apsolutno nije bio slucaj u ostalim zemljama koje ulaze u sastav Turske Imperije.

Iz,vec spomenutih,poreskih registara se moze vrlo jasno pratiti i jedan drugi proces,a to je sirenje pravoslavlja po Bosni. Tokom Srednjovjekovne Drzave Bosne pravoslavlje je sireno medju Bošnjacima bogumilima,sa gotovo nikakvim rezultatom.Izuzev nesto malo pravoslavaca u malom dijelu jugoistocne Bosne,pravoslavlje nigdje drugdje nije uhvatilo nikakvog korijena medju Bošnjacima i u vrijeme Srednjovjekovnog Bosanskog Kraljevstava ta vjeroispovijest je bila apsolutno minorna i krajnje zanemarljiva pojava u Bosni.

Medjutim,po ulazenju Bosne u sastav Turske Imperije vidljiv je znatan porast broja pravoslavaca u Bosni,kada se pojavljuju gdje ih nikada nije bilo,sto se objasnjava cinjenicom da je Turska Imperija preferirala njih u odnosu na katolike,prvenstveno zbog cinjenice sto konstantno ratuje sa velikim brojem katolickih zemalja.

...nastavak: ''U PERIODU OD 1500 DO 1599 GODINE''

free stats