Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

12.03.2006.

Rezultati ankete

Anketno pitanje zadnjih 7 dana je glasilo:

''Vase misljenje o Aliji Izetbegovicu''

Rezultati:


Sjajnih 76glasova, 44 pozitivno(58%), 27 negativno(36%), 5 nikakvo(7%).

Otprilike meni su rezultati ocekivani, a i sam cu na kraju svake ankete reci svoje misljenje, a to je ovaj put pozitivno.

Hvala raji koja je glasala, sutra novo pitanje.

12.03.2006.

Historija Bosanske Vojske 5.dio

UJEDINJENJE BOSNE

Po okupaciji Bosne,1878 godine,Austro-Ugarska je izvrsila vise sistemskih promjena unutar Bosanskog drustva koje su imale nesagledive negativne posljedice po Bošnjake i koje se itekako osjecaju cak i dan danas. Od monstruoznog uvodjenja,do tada nepostojeceg tzv."srpsko-hrvatskog" jezika kao zvanicnog jezika u Bosni (???) i prakticno "ukidajuci" dotadasnji zvanicni naziv BOSANSKI JEZIK,zatim odvajajuci Sandzak od Bosne,do mijenjanja zvanicnog imena nase zemlje u "Bosna i Hercegovina",kao da je Hercegovina nesto odvojeno od Bosne,a ne njen sastavni dio,kao sto su to i Krajina,Posavina,Semberija,itd. ,a sve to u cilju razbijanja Bosanskog patriotizma,uvodeci pomutnju i podjele unutar Bosne,te samim time olaksavajuci sebi okupaciju i vladanje zemljom.

Ime "Hercegovina" za podrucje juzne Bosne,po prvi puta se spominje 1.februara 1454 godine u jednom pismu Eseda Alije,tadasnjeg komandanta Skoplja i od toga prvoga historijskog spomena pa do nasilne promjene zvanicnog imena nase domovine od strane Austro-Ugarske 1878 godine,Hercegovina je samo jedan dio Bosne,i NIKADA nije bila nesto odvojeno od nje - NEGO NJEN SASTAVNI DIO.

Ime "Hercegovina" potice od titule "Herceg" Vojvode Bosanskoga Stjepana Vukcica Kosace.Bosna je bila njegova zemlja,a samim time i podrucja kojima je upravljao su takodjer dio Bosne,a nikako nesto odvojeno od nje!!

Mnogi Hercegovci vole za sebe reci "Hercegovci su Bosanci de lux",odnosno "Hercegovci su Savršeni Bosanci",ali niposto ne treba izgubiti iz vida cinjenicu da postoji mnogo antibosanskih snaga koje zele i dalje iskoristavati ovu nasilnu promjenu zvanicnog imena nase domovine i propagirati podjele,tako da se u mnogim Bosanskim medijima,skoro pa nevjerovatno,mogu cuti sintagme poput "Bosanci i Hercegovci" i sl.,sto je u prvome redu totalni nonsens i apsolutni negativitet koji moze koristiti jedino najokorjelijim neprijateljima Bosne i Bošnjaštva.Zamislite da neko ode u Njemacku i promijeni joj ime u "Njemacka i Bavarska",ili,jos par primjera: "SAD i Texas","Italija i Sicilija","Srbija i Sumadija","Hrvatska i Zagorje",itd....A,upravo to je ucinjeno Bosni od strane njenih najcrnjih neprijatelja!!

Vracanje jedinstvenog povijesnog imena Zemlji Bosni je samo jedan od prvih koraka,koje Bošnjaci moraju poduzeti u cilju ponovnog ujedinjenja Bosne i definitivnog porazavanja okupacionih i drugih antibosanskih snaga,koje od 1878 godine pustoše i pljackaju našu domovinu i zatiru joj ime.


HUSEIN KAPETAN GRADASCEVIC ZMAJ OD BOSNE

Husein Kapetan Gradacevic - ZMAJ OD BOSNE ,kako se najcesce sam nazivao i potpisivao,rodjen je u Gradaccu 1802 godine.

Jedan je od pokretaca pobune Bošnjaka za autonomiju Bosne,a od 1831 godine je i njen vodja...Predvodeci Bosansku vojsku od preko 25 000 vojnika , u borbi protiv Sultana,na Kosovu nanosi poraz Velikom Veziru i Sultanovoj vojsci.

Poslije ovih uspjeha Bošnjaci ga postavljaju da upravlja Bosnom. Bosanska autonomija biva i formalno uspostavljena 12.septembra 1831 godine u Sarajevu,poslije cega Bosanska vojska ponovo ulazi u rat sa Sultanom,te dozivljava veliki poraz u mjestu Pale,kraj Sarajeva 31. maja 1832 godine,ali sama pobuna biva ugasena tek 1850 godine...

Jedna vrlo zanimljiva izjava se pripisuje Husein Kapetanu,koju je izrekao u to vrijeme,a govori o njegovoj neustrasivosti,a pomalo i o Bosanskom humoru. Upitan - Zar se ne boji dici oruzje na Tursku Imperiju!?? Husein Kapetan je odgovorio:"Boga se bojim malo,Sultana nimalo,a Vezira - ko dorata svoga!!
Slamanje pokreta za autonomiju Bosne se pripisuje najvise nelojalnosti i prelazenju na Sultanovu stranu Ali-age Rizvanbegovica i Smail-age Cengica.
Husin Kapetan Gradascevic se povlaci u Austriju,a umro je 17. avgusta 1834 godine,tako sto je bio otrovan u Carigradu. Podigao je mnogo zaduzbina, izgradio je cuvenu Dzamiju "Husejniju" u Gradaccu,a omogucio je fra Iliji Starcevicu da u selu Tolisi,1823 godine,otvori prvu katolicku skolu u Bosni.
U cuvenom razgovoru sa Turskim beglerbegom,kada mu je Turski beglerbeg rekao: "Nema vise Bosne,a nece biti ni Bošnjaka,Huseine...Gines za drzavu koja nije postojala - niti ce. Husein Kapetan Gradascevic mu je odgovorio:

''Ima Bosne, beglerbeze i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da,bice i poslije vas!!''

free stats