Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

01.04.2006.

Hronologija rata 1-15. aprila

1.april:
1992.
- Nakon napada četnika na Bijeljinu, Bosnjaci podigli barikade na izlazima iz grada i započeli ulične borbe protiv paravojske iz Srbije.
- Skupština u Beogradu, većinom glasova, odbila prijedlog da se po hitnom postupku razmatra razoružanje paravojnih formacija u Srbiji. Ministar policije Zoran Sokolović, naime, tvrdi da u Srbiji nema paravojnih formacija.

1993.
- Počelo suđenje na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu - Srbija optužena za genocid.
- Vijeće sigurnosti osnažilo zabranu letenje nad BiH stavivši ju pod strogi nadzor oko 100 NATO zrakoplova.

1995.
- U Sarajevskom sjedištu zaštitnih snaga priopćeno da su postrojbe Fikreta Abdića i Srba iz okupiranih dijelova Hrvatske izvele jači pješački napad prema položajima Armije BiH istočno od Velike Kladuše, ali crtu razdvajanja nisu uspjeli pomaknuti.

2.april:
1992.
- Bijeljina na udaru srpskih paravojski - arkanovaca i šešeljevaca.

1993.
- U Travniku dogovor čelnika civilnih vlasti, predstavnika HVO-a i Armije BiH da političke stranke, civilne vlasti i vojne postrojbe počnu stvarati zajedničko zapovjedništvo.

1995.
- Vlasti bosanskih Srba na Palama odbile dopustiti prelazak osam od 17 planiranih konvoja UNPROFOR-a, koji su trebali opskrbiti "plave kacige" u različitim dijelovima BiH.

3.april:
1992.
- Masakr u bijeljinskoj džamiji. Tuzla, Brčko, i drugi gradovi sjeveroistočne Bosne opkoljeni srpskom armijom.
- Četnici preuzeli vlast u središtu Bosanske Krajine - kaos u Banja Luci.

1993.
- Samoproglašeni parlament Srba u BiH odbacio na zasjedanju u Bileći Vance-Owenov mirovni plan.

11.april
1992.
- EZ uputila poziv za trenutačni prekid vatre u BiH, te ponovno izrazila čvrstu potporu načelu teritorijalnog integriteta BiH.
- Zbog pokolja u Bijeljini i Foči, Murat Šabanović i grupa Bošnjaka prijete miniranjem višegradske hidrocentrale na Drini.
- Područje općine Mostar neprekidno pod jakom paljbom VBR-a (višecjevnih bacača raketa) JNA.
- Srpski teritorijalci zauzeli objekte hidrocentrala Mostar i Salakovac na Neretvi.

1993.
- NATO započeo akciju zaštite bosansko-hercegovačkog zračnog prostora.

1994.
- Danas su, po drugi puta u 24 sata, zračne snage NATO-a bombardirale srpske položaje kod Goražda, a gađana je skupina srpskih oklopnih vozila, od kojih su tri uništena.

12.april:
1992.
- Papa Ivan Pavao II uputio apel za mir u BiH i tom prilikom pozvao sve da se "pridruže apelu vjerničkih vlasti u toj republici", istakavši da je posrijedi zajednički poziv muslimanskih, katoličkih i pravoslavnih dužnosnika.
- Srbi oteli i peti od sedam bosansko-hercegovačkih TV-releja - onaj na Majevici.

1993.
- Papa na Uskrs poručio svjetskim vođama da zaustave rat u BiH.
- Plan Vance i Owena u potpunosti je neprihvatljiv za Srbe, jer to je biološka prijetnja za europski teritorij - izjavio Željko Simić, Miloševićev savjetnik.

1994.
- U Goraždu su od 29. marta, kad su Srbi krenuli u napad na grad, poginule ukupno 182 osobe, a 747 ih je ranjeno, priopćio glasnogovornik UNCHR-a u Zagrebu Peter Kessler.

1995.
- U Mostaru otvoren viseći most, koji su inženjerci španjolskog bataljuna UNPROFOR-a postavili na mjestu bivšeg starog mosta.

13.april:
1992.
- Sarajevo pod kišom granata, Foča u plamenu. Srpski teritorijalci zaposjeli naftni terminal Blažuj u općini Ilidža, pa je Sarajevu obustavljena svaka isporuka nafte.

1993.
- Pod pritiskom Moskve i Washingtona, Vijeće sigurnosti odgodilo glasovanje o rezoluciji kojom bi se nametnule jače sankcije SR Jugoslaviji.

14.april:
1992.
- Ulični sukobi branitelja Mostara i JNA.
- Četnici i JNA granatama napali Neum.
- Predsjednik Srpske demokratske stranke BiH Radovan Karadžić traži 75 posto teritorija BiH za tzv. republiku srpsku.

1993.
- Sukobi ArmijeBiH i HVO-a u Konjicu i Jablanici
- Nesvrstane zemlje, članice Vijeća sigurnosti UN, zauzele se za pooštrenje sankcija protiv "SRJ".

1994.
- Srpske vlasti u Sarajevu zadržale i odvele u nepoznato 15 kanadskih vojnika i tri vojna promatrača UN-a, priopćio glasnogovornik UNPROFOR-a u Zagrebu Mathew Nerzig. Na području koje kontroliraju bosanski Srbi sada je zadržano ukupno 155 'plavih kaciga'.

15.april:
1992.
- SAD zaprijetile da će oduzeti međunarodni legitimitet Srbiji, isključujući je tako iz međunarodne zajednice, ako ne prestane s napadima na BiH do 29. aprila.
- Predsjedništvo BiH donijelo odluku da se svi naoružani pojedinci i grupe moraju prijaviti i pripojiti Teritorijalnoj obrani BiH, ili će se smatrati paravojnim jedinicama.

1993.
- Rumunjska, prevozeći naftu brodovima u Srbiju, krši međunarodni embargo.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali pozvao srpske snage da odmah prekinu napade na Srebrenicu.

1994.
- Agencija AP javlja da su Srbi zauzeli sve strategijske tačke oko Goražda. Glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu bojnik Dacre Holloway potvrđuje, da je grad 'gotovo pao' u njihove ruke. 'Liječnici bez granica' iz Goražda javljaju da Srbe od bolnice dijeli još samo 500 metara.

.....

free stats