Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

11.04.2006.

''Oni'' traze istinu

SARAJEVO - Više od 50 članova porodica Srba nestalih u Sarajevu tokom proteklog rata juče se okupilo ispred zgrade Vlade Federacije BiH tražeći istinu o sudbini njihovih najmilijih.

Članovi udruženja s područja RS pred zgradom federalne vlade u Sarajevu juče su iskazali i mirni protest zbog neispunjenog obećanja premijera FBiH Ahmeta Hadžipašića da će do 31. marta ove godine formirati komisiju za utvrđivanje istine o svim nestalim osobama s područja 10 prijeratnih opština na području Sarajeva.

"Porodice su vjerovale da će im pomoći jer su zahtjevi bili isključivo humanitarne prirode. Mi ne pitamo kako su ubijeni nego samo gdje su njihova tijela, ali sada vidimo da je vlast u 2006. godini ista kao i ona iz 1992. godine", rekla je Mirjana Simanić, predsjednica Udruženja porodica nestalih osoba iz Istočnog Sarajeva.

Ocijenila je da su njihovi najbliži nestali "samo zato što su bili Srbi i zbog kriminalaca koje su vlasti postavile na odgovorne pozicije". Ustvrdila je da porodice nestalih znaju da su u Sarajevu u proteklom ratu postojali logori, zatvori, javne kuće, da je rijeka Miljacka nosila tijela ubijenih Srba, te da se zna boja kamiona kojima su tijela ubijenih odvlačili na smetljište i perionice u kojima su ti kamioni čišćeni.

"Nekome smeta istina o stradanju srpskog naroda i sve se želi podvesti pod pojedinačne slučajeve, a mi znamo da su postojale jame u koje su bacani ubijeni", rekla je Simanićeva, dodajući da porodice nestalih Srba neće odustati od zahtjeva za formiranje komisije.

Radenka Bjelica traži tijelo sina Đorđa, koji je imao 20 godina kada je ubijen na transporteru u aprilu 1992. godine, u ratnoj akciji između Nedžarića i Kotorca.

Mila Starčević kaže da traži sina Sinišu, koji je u junu 1992. godine odveden iz naselja Kobilja glava u kasarnu "Viktor Bubanj", ali niko ne zna šta je s njim i gdje je njegovo tijelo.

Nakon okupljanja ispred zgrade Vlade FBiH porodice nestalih su otišle na sarajevsko groblje "Lav" i položile vijenac na mjesto gdje je vršeno iskopavanje na osnovu informacija da se tu nalazi masovna grobnica ubijenih Srba.

"Na parceli Z1 našli smo 240 tijela na dubini od 3,70 metara. Bila su prekrivena krstovima sa starog austrijskog groblja i kovčezima sa tijelima beba umrlih u bolnici, a neka tijela su zakopana zajedno sa krevetima iz bolnice", rekao je Slobodan Škrba iz Kancelarije za traženje nestalih u RS, napominjući da bi za njega najveći uspjeh bio kada bi saznao šta je s tijelima koja su vještačili neki od najuglednijih sudija iz Sarajeva poput Amira Jaganjca, Salema Mise i drugih.

Jučerašnji skup bio je izuzetno dobro obezbijeđen policajcima MUP-a Kantona Sarajevo.

Izvor: Nezavisne novine


Pazi bogati oni traze istinu neku, obratite paznju samo na tekst:

Ocijenila je da su njihovi najbliži nestali "samo zato što su bili Srbi i zbog kriminalaca koje su vlasti postavile na odgovorne pozicije".

a kasnije druga dodaje, da je njen sin Đorđe ubijen na transportetu u ratnoj akciji kod Nedzarica.

Pa ko je ovdje lud?!

Dalje navode da su nasli na jednoj parceli 240tijela, a dubine samo 3-4metra, pa jebote jel neko zna sta znaci 240ljudi poredati jedno na drugo i to da su neka tijela bila sahranjena zajedno sa krevetima, pa dubina bi trebala biti najmanje 15-20metara. Haha cuj sa krevetima, pa hajde samo logikom da gledamo ko bi uzeo i krevet(spominje se cak mnozina, znaci vise kreveta) stavljao u raku zajedno sa tijelima.

Pa ko je ovdje lud?!

Pa dokad ce vise srati o tih hiljade i hiljade ubijenih Srba u Sarajevu, pa hajde nadjite vise ta tijela, eto vam kopajte gdje stignete, prekopajte cijelo Sarajevo ako treba, ali sto lazete i sto pravite sprdnju od broja zaista nevino nastradalih. Ako ko nije upoznat do sada je registrovano 266 nestalih osoba srpske nacionalnosti na prostoru cijelog Sarajeva i to nije izvor sa nase strane, jer je taj glasio oko 160, nego rezultati 'Crvenog krsta/kriza' koji je prikupljao te informacije. Neko ce reci i to je puno, ali u gradu koji je bio pod opsadom preko 1000dana u kojem je zivjelo preko 50.000Srba(sigurno i vise, ali eto) nestalo samo 266 nije ni 1%. I koliko je toga bilo zbog kriminala i pljacke, a ne zbog nacionalistickih pobuda, pa mnogi su i Bosnjaci maltretirani pa i ubijani od strane istih ti kriminalaca.

I jos na protestu nosaju srpsku zastavu, sramota, hvala Bogu sto se ne zadesih gore u tom trenutku, jer ne znam kako bih istrpio. Steta samo sto se nije nasao neko da onu skupinicu cetnika malo razbuca, onako momacki.

free stats