Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

16.04.2006.

Hronologija rata 16-30. aprila

16. aprila:
1992.
- EZ u Lisabonu "snažno" osudio nasilje koje u BiH šire "različite paravojne grupe uz podršku regularnih snaga, posebno Jugoslovenske armije."
- Srpske snage upale u bosanskobrodsko selo Gornje Kolibe i izmasakrirale 11 tamošnjih Hrvata i Bošnjaka

1993.
- Mirovni posrednik EZ-a lord David Owen pozvao Zapad da počne selektivno bombardirati ceste i mostove kako bi se zaustavila opskrba srpskih snaga u BiH.
- Posebni izaslanik predsjednika Billa Clintona izjasnio se za ukidanje embarga na oružje, no takvoj se eventualnoj odluci protive Britanci.
-Stravičan pokolj u Ahmićima gdje su hrvatske snage etnicki ocistile cijelo selo pobivsi 117 civila, starosti od 1-70godina i unistili sve stambene i vjerske objekte u selu.

1994.
- Srbi su vjerojatno raketom 'zemlja-zrak' srušili jedan britanski zrakoplov iznad Goražda, koji je poletio s britanskog nosača zrakoplova 'Ark Royal' koji se nalazi u Jadranu. Pilot se, prema izvorima Pentagona, spasio iskakanjem.
- Od početka srpske ofenzive, 28. marta, u Goraždu poginulo 240 a ranjeno 934 osoba.

17. aprila:
1993.
- Prema Rezoluciji 819 Vijeća sigurnosti Srebrenica proglašena zaštićenom zonom.

1994.
- Iako je na Palama dogovoren prekid vatre, Srbi su tenkovima ušli u Goražde. Akashi "razočaran" Karadžićem, koji je pristao na prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja, a napad na Goražde je nastavljen i tijekom noći.

18. aprila:
1992.
- Žestok napad na Sarajevo, koje se nalazi u potpunom okruženju. Ista je situacija i u Goraždu, u koje se ne može ni ući ni izaći.

1993.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosna Mate Boban potpisali zajedničko priopćenje prema kojemu Bošnjaci i Hrvati trebaju odmah prekinuti sva neprijateljstva.

1994.
- Svi hrvatski i muslimanski zatočenici bit će oslobođeni iduća tri dana, a obje strane zadržavaju po četvoricu osumnjičenih za ratne zločine. Prvi dan zamjene na mostarskom heliodromu oslobođena 153 Bošnjaka.

19. aprila:
1993.
- Unatoč potpisanom sporazumu između Izetbegovića i Bobana, borbe i dalje traju.

1995.
- Britanski list "The Guardian" izvijestio o zvjerstvima nad Hrvatima i Bošnjacima u Banjoj Luci nakon srpskih poraza na bojištu.

20. aprila:
1992.
- Srpske snage u selu Vijaka nedaleko Prnjavora ubile 6 Hrvata i Bošnjaka.

1993.
- Muslimanski vojnici iz Srebrenice počeli predavati oružje UNPROFOR-u.

1994.
- Predstavnik UN za civilne poslove Viktor Andrejev i predsjednik parlamenta bosanskih Srba Momčilo Krajišnik potpisali na Palama 'preliminarni' sporazum o trenutačnom prekidu vatre oko Goražda i raspoređivanju mirovnih snaga na tom području.
- Papa Ivan Pavao II pozvao sve strane na poštivanje obveza u vezi s Goraždom, te od njih zatražio da poštede stanovništvo daljnjih nepotrebnih patnji.

1995.
- Sarajevska zračna luka ponovo otvorena za zrakoplove s oznakom UN, nakon što je bila zatvorena zbog srpskog granatiranja.

21. aprila:
1992.
- Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović obratio se pučanstvu Sarajeva i pozvao ga na odbranu grada.

1993.
- Nova četnička ofenziva u sjeveroistočnoj Bosni - granatirana Tuzla.
- Američki predsjednik Bill Clinton usporedio srpsko etničko čišćenje s holokaustom.

1994.
- Srpske agresorske snage postavile ultimatum snagama Armije BiH u Goraždu, kojim se zahtijeva da se one potpuno povuku s desne obale Drine, a da na lijevoj obali mogu ostati samo u najužem dijelu grada u krugu od tri kilometra.

1995.
- Borci 14. divizije Prvog korpusa Armije BiH u silovitom protuudaru osvojili najviši vrh Treskavice, a na dometu tenkova sada su srpski položaji u Foči, Miljani, Kalinoviku i okolici Goražda.

22. aprila:
1993.

- Armija BiH ne prekida napade na HVO u selima oko Jablanice i Donje Rame.
- UN zahtijeva da se srpske snage u potpunosti pokore Rezoluciji 819, te da Hrvati i Bošnjaci prekinu sukobe u BiH. Američki predsjednik Bill Clinton još ne uspijeva postići suglasnost za vojnu akciju protiv Srba.

23. aprila:
1992.
- Branitelji Livna odbili tenkovski udar JNA i četnika.
- Zapaljena rafinerija u Bosanskom Brodu.
- Mostar u plamenu, granata pogodila desnu kulu na staromu mostu, a pogođena i zgrada Skupštine općine Mostar.

1994.
- I nakon ultimatuma NATO-a i stupanja na snagu prekida vatre, što ga je u petak 22 sata utanačio Yasushi Akashi sa Slobodanom Miloševićem, Karadžićem i Mladićem, Srbi nastavljaju granatirati Goražde.
- Rusija podržala ultimatum koji je NATO objavio bosanskim Srbima, a Kozirev ističe da zračni udari moraju biti koordinirani s UN i da ne smiju izaći iz okvira zaštite sigurnosne zone.

1995.
- Radovan Karadžić odbio razgovarati s predstavnicima UN-a, te izjavio kako će razmisliti hoće li biti obnovljen humanitarni zračni most za Sarajevo.
- Srpska vojska nastavila topničke napade oko Brčkog.

24. aprila:
1994.
- Posebni izaslanik UN Yasushi Akashi izjavio novinarima u Zagrebu da Srbi u Goraždu uglavnom poštuju ultimatum, te da nema potrebe za zračnim udarima. I vođa bosanskih Srba Karadžić izjavio u Beogradu da nema razloga za bombardiranje, jer Srbi u potpunosti poštuju sporazum sklopljen s UN u Beogradu.
- U srpskim bombardiranjima Goražda od početka ofenzive 29. marta poginulo 715 osoba a 1970 ih je ranjeno, objavila glasnogovornica UNCHR-a Sylvana Foa.

1995.
- Srpska vojska topovima napala civilne ciljeve na oslobođenom brčanskom području, a otvaraju i žestoku vatru na položaje HVO-a na Boderištu, kao i na položaje Armije BiH na Vranovači.
- Mađarski izvori, pozivajući se na neimenovane informatore iz UN-a, najavljuju veliku ofanzivu bosanskih Srba na Srebrenicu i Goražde po isteku primirja, za tjedan dana.

25. aprila:
1992.
- Ministri vanjskih poslova Austrije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije poslali zahtjev Vijeću sigurnosti UN da zaustavi napade Srba na nezaštićena područja u BiH.

1993.
- Potpisan hrvatsko-muslimanski sporazum o prekidu sukoba u BiH.
- U Mostaru se stanje postupno normalizira - Armija BiH i HVO napustili sve prostore na desnoj obali Neretve.
- HVO napustio Travnik.
- Zemlje EZ-a više ne isključuju mogućnost zračnih napada na srpske snage u BiH, ali su protiv naoružavanja Muslimana.

1994.
- Dok je Srba postojat će tri srpske države - Srbija, 'Republika Srpska' i 'Republika srpska krajina', izjavio Milan Martić na komemorativnom skupu u Jasenovcu, kome su, među ostalima, prisustvovali iz Beograda Buba Morina, Klara Mandić, Borislav Mikelić, a umjesto očekivanog patrijarha Pavla stigao je episkop slavonski Lukijan.

26. aprila:
1993.
- Nakon potpisanog mira između Hrvata i Bošnjaka, stanje u Vitezu polako se normalizira.
- Umjesto politike mira, Srbi izabrali rat i Beograd ne može očekivati podršku Moskve - izjavio ruski ministar inozemnih poslova A. Kozirev.

1995.
- Na zaštićeno bihaćko područje proteklog dana i noći Srbi ispalili 15 granata, od kojih je deset pogodilo samo središte grada, a prema izvješćima UNPROFOR-a teže je ranjeno dvoje civila.
-Peti korpus Armije BiH oštetio je radarska postrojenja na planini Plješevici.
- Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije počeo u Den Haagu prvo suđenje preslušavanjem bosanskog Srbina Dušana Tadića, čuvara u koncentracijskom logoru u Omarskoj.

27. aprila:
1992.
- Turističke agencije iz Srbije organiziraju obilaske razrušenog Vukovara kako bi "turistima" pokazali što su "ustaše učinile ovom srpskom gradu."
- Topništvo JNA neprekidno tuče po svim dijelovima Mostara.

1994.
- Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Yasushi Akashi smatra da zračni napadi oko Goražda trenutačno nisu potrebni jer su snage bosanskih Srba povukle teško naoružanje izvan zone isključenja 20 kilometara oko grada, objavljeno u priopćenju UNPROFOR-a u Zagrebu.

1995.
- Odjel za informiranje Političke uprave Ministarstva obrane HR Herceg Bosne priopćilo da su pripadnici 108. brigade HVO-a, zajedno s pripadnicima 215. i 211. brigade Armije BiH, u silovitom protunapadu potisnuli srpsku vojsku s ulaza u Boderište i Vranovaču.

1996.
- Rat u BiH mogao je biti završen 17 mjeseci ranije, da vodeći djelatnici UN-a Boutros Ghali i Yasushi Akashi nisu minirali namjeru glavnog tajnik NATO-a Manfreda Wörnera - objavio bivši glasnogovornik UN-a u Zagrebu Michael Williams.

28. aprila:
1993.
- Velika Kladuša izložena snažnim napadima srpskog topništva.
- Srbi u Bosni zaprijetili su da će bombardirati britanske trupe UNPROFOR-a u središnjoj Bosni u slučaju zračnog napada NATO-a.

30. aprila:
1992.
- Neprekidna paljba po Bosanskom Brodu i Derventi, napadnuto Orašje, dramatično u Odžaku.
- Golema razaranja u Mostaru, JNA osvojila relejnu stanicu na Veležu, te se na prvom programu TV Sarajevo počeo emitirati prvi program beogradske televizije.
- Štab TO BiH naredio svim stanovnicima Republike i Štabovima TO da se suprotstave JNA.

1993.
- Ruski parlament naredio predstavniku Rusije pri Vijeću sigurnosti UN da stavi veto na svaku rezoluciju o vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini.

1994.
- Parlamentarci iz više desetaka zemalja sa svih kontinenata okupljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu uputili apel svjetskoj javnosti da se zaustavi srpski agresor u Bosni i da se žrtvama agresije ukine embargo na oružje.

free stats