Patriotski blog ''BOSNAE''

Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna i k'tomu još da prostiš prkosna od sna

24.11.2007.

Narodni Heroji: Izet Nanic

Kao sto napisah u jednom od nekadasnjih postova, devetorici nasih saboraca je posthumno dodijeljen orden Narodnog Heroja odbrambenog rata 1992-96.god. :  Safet Hadzic,  Mehdin Hodzic Senad, Midhad Hujdur Hujka, Hajrudin Mesic, Safet Zajko, Enver Sehovic, Adil Besic, Nesib Malkic i Izet Nanic. U narednih par postova nesto detaljnije o njima, zasluzili su itekako, pa krenimo:


Brigadni general, komandant 105-505.vmtbr (Viteške motorizovane brigade). Rođen je u Bužimu, 04.10.1965.godine.Bio je oženjen i otac je troje djece, ćerku Izetu (1988) i dva sina Nevzet (1991) i Ibrahim (1993). Osnovnu školu završio je u Bužimu, a srednju vojnu školu zavšio u Zagrebu 1984.godine.Poslije upisuje Vojnu akademiju u Beogradu, gdje provodi dvije godine, zatim u Sarajevu jednu godinu, da bih se ponovno vratio u Zagreb i 1987.godine završio Vojnu akademiju (smjer RV PVO). Teško je riječima opisati njega i njegova djela.

Međutim napustio je službu pri vojsci nakon izbijanja agresije na njegovu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te uključio se u njenu odbranu. Postao je komandant 505. Viteske Buzimske Brigade V korpusa Armije RBiH i kao njen komandant 4 godine se borio za slobodu Republike Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Poginuo je 4. augusta 1995. godine, u povodu komplementarnog čišćenja terena od preostalih agresorskih snaga, u dubini pograničnog dijela hrvatske teritorije. Izet Nanić je pao kao šehid u borbi za slobodu Republike Bosne i Hercegovine i njenih naroda od agresije SR Jugoslavije i R Hrvatske i njihovih lokalnih najamnika kao seceseonistički pokret Abdića.

Bužimljani i Krajišnici su njemu i također poginulom mu bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima.
Od prvih ratnih dana Izet je ispisao zlatnim slovima historiju bužimskog kraja, ljute Krajine i države Bosne i Hercegovine.

free stats