Heraldika Balkanskog poluostrva

Kad smo vec krenuli, da i nastavimo o jos jednoj srpskoj lazi i propagandi.
Kako je nastao vitaminski grb

Rasireno je vjerovanje da je grb sa cetiri ocila ogledalski simetricno rasporedjenih oko krsta na stitu izvorni srpski proizvod.

Tumacenja o znacenju cetiri slova SSSS (ili cirilicki CCCC) su razlicita. Brojnost pretpostavki je ogranicena samo fantazijom i domisljatosti autora. Pocevsi od “samo sloga srbina spasava” do zluradog “samo seoba srbina spasava”. Radi se o jos jednoj srpskoj kradji i prevari, ovoga puta malo starijeg datuma. Prevara seze u doba Milosa Obrenovica (voljom sultana kneza Srbije) inace osobe visokih moralnih normi. Poznat je i po tome sto je rodjenom kumu odfikario glavu i onda je, spakovanu u dzak soli, poslao sultanu u Stambol kao izraz dubokog postovanja. Porijeklo simbola koji cine srpskoi grb seze u rani srednji vijek. Tada je zastava Vizantije dva polja koja su sadrzavala cetiri slova B rasporedjena oko krsta. To se tumacilo tekstom: Basileus Basileon Basileuon Basileonton(slika). Sto bi se moglo prevesti sa: car careva caruje carevima ili vladar vladara vlada vladarima.

Na pecatnjaku kneza Milosa Obrenovica(malo modifikovan grb) kao centralni simbol pojavljuje se 1/4 zastave Vizantije (kao znak kontinuiteta vladanja) ugradjena u stit iznad koga je kraljevska kruna (kao izraz pretenzije na kraljevski prestol). Na desnoj strani je zmija kao simbol borbe protiv Turaka. Na lijevoj strani je lav koji drzi sablju, kao simbol pobjede. Vidljivo je da su slova BBBB sa Vizantijske zastave stilizirana gotovo do neprepoznavanja (najvjerovatnije pogresno prepisana). Milos Obrenovic, koji je bio svinjarski trgovac, bio je nepismen covek pa je, sudeci po rezultatu, zasigurno on licno ucestvovao u kreiranju grba. Kasnije se to pokusavalo tumaciti slovima CCCC (odgovara latinicki SSSS) ili sa cetiri ocila.

Predpostavlja se da je zgazena kokoska dodata kasnije(sadasnji grb) kada su u upotrebu usla motorna vozila a posebno parni valjci tako da je nastanak ove podloge bio moguc. Zasto kokoska ima dvije glave je nejasno. Po jednima je kokoska mutant nastao djelovanjem osiromasenog uraniuma. Po drugima je to samo dokaz da srpski grb sadrzi samo besmislice.

42 komentara

  1. hahaa..u pravu je ovaj brat iz Srpske..grb sa cetiri ocila prvi je uzeo za grb Despot Stefan Lazarevic 1402 god ,(kada su VASI preci bili hriscani)i nema nikave veze za Milosem Obrenovicem,ocigledno je ovaj sto je pisao ovaj tekst pokusao da bude malo pismeniji od njega,ali se sapleo o svoje ne znanje…a Dvoglavi orao je citiram :”u hrišćanskoj teologiji orao je znak Svetog Jovana Bogoslova i predstavlja duhovne visine do kojih se vinuo ovaj pisac Jevanđelja i Apokalipse. Tako se u Vizantiji oko X veka opet pojavio drevni dvoglavi orao, sada kao simbol koji prema Hristovim rečima – “Dajte caru carevo, a Bogu Božje” – opominje na ravnotežu između čovekovih duhovnih i materijalnih potreba”.. inemn nicega spornog da je osnova za grb uzeta od vizanitije,pa nece od turaka ..A RECI TE MI VAS GRB ODAKLE ON POTICE!!–Ivan

  2. BOSANSKI LJILJANI NA BOSANSKOJ ZASTAVI

    Stari Bosanski Kraljevski Simbol(Grb) – Ljiljani,simbol su historijskog kontinuiteta Bosanske drzavnosti,a kao simbol su prisutni na tlu Bosne vise od dvije hiljade godina.U razlicitim znacenjima prisutan je i u nekim drugim starim civilizacijama.U II milenijumu stare ere moze se naci u umjetnosti Krete u Grckoj,gdje se susrece kao motiv na slikama Knososke palače,zatim u Egipatskoj umjetnosti,i u mnogim drugim zemljama,na vrlo sirokom geografskom podrucju,i to u razdoblju od nekoliko hiljada godina.Najstariji nalaz simbola ljiljana u Bosni pronadjen je u Ilidzi kod Sarajeva,u rusevinama jedne zgrade iz doba Rimljana,gdje je iskopan jedan ulomak zemljane posude star oko 2000 godina na kojoj je utisnut simbol ljiljana.Bošnjački historičar Prof.Dr Enver Imamović,u svom radu pod nazivom “Bošnjaci i ljiljan”,o ovom vrijednom arheoloskom nalazu kaze,da je to,do sada najstariji nalaz ljiljana u ovom dijelu Evrope(vidi sljedecu sliku):

    Ljiljan na posudi iz Rimskog doba od prije 2000 godina,iskopan u Ilidži kod Sarajeva
    Zanimljivo je da su botanicari pokazali da u Bosni rastu ORIGINALNI Bosanski Ljiljani.Nose naucno ime “Lilium Bosniacum” i nasli su svoje mjesto i na postanskim markama Bosanske Drzave (vidi sliku) JEDINO U BOSNI RASTU…ZLATNI LJILJANI

    O upotrebi simbola ljiljana kao Bosanskog kraljevskog simbola i o Bosanskom drzavnom kontinuitetu Prof.Dr Enver Imamović kaze sljedece:”Bosna je u srednjem vijeku bila sasmostalna država, imala je svoje vladare (banove i kraljeve), svoju zastavu i grb (sa ljiljanima), vojsku, strogo odredene i čuvane granice, svoj dvor i diplomatsku službu, vlastiti jezik (bosanski), vlastito pismo (bosančicu), svoju vjeru (bogumilsku), svoj narod (Bošnjani), svoju monetu, i sve drugo što karakterizira jednu državu, pa i više od toga, jer mnoge zemlje nisu imale ono što je imala i što je bila Bosna.

    Ljiljani na stećku,Bosanskom srednjovjekovnom nadgrobnom spomeniku
    O tome kako su izgledali grb i zastava srednjovjekovne bosanske države znamo pouzdano na osnovi mnogih spomenika preostalih iz srednjeg vijeka. Treba naglasiti da je Bosna jedna od rijetkih evropskih zemalja, a time i u svijetu, koja ima tako dugu tradiciju državnih obilježja. O tome govori bogata građa. To su prije svega veliki državni pečati kojima su se ovjeravali međunarodni ugovori. Na njima je uz druge sadržaje (vladar na prijestolju, uokolo natpis itd.) prikazan i državni grb sa ljiljanima. Na jednom takvom pečatu iz vremena kralja Tvrtka I (14. stoljeće) uz grb je prikazana i bosanska zastava sa šest ljiljana. Istu predstavu sadrže i starobosanski novci raznih serija i tipova. Najbolji takav primjerak je veliki zlatnik kralja Tvrtka, također iz 14. stoljeća, na kojem je grb sa ljiljanima, a sa strana je još po jedan ljiljan. Najvrijedniji spomenik na kojem su prikazani državni simboli srednjovjekovne Bosne jeste plašt kralja Tvrtka. Pronađen je 1910. godine u njegovom grobu u Arnautovićima kod Visokog gdje se nalazio mauzolej bosanskih vladara. Arheolozi su prilikom iskopavanja zatekli rijetko viđen prizor: preko kamenog stećka ispod kojeg je bio sahranjen kralj Tvrtko, još je uvijek stajao prebačen njegov kraljevski plašt, u položaju kako je ostavljen u vrijeme sahrane prije više od 700 godina. Bio je ukrašen zlatom izvezenim grbovima sa ljiljanima. Zbog nestručnog rada i nemarnog odnosa osoblja koje je radilo na otkriću (u prvo vrijeme nisu bili svjesni šta su otkrili), nalaz nije u cijelosti sačuvan. Ostaci se danas nalaze u zbirci Zemaljskog muzeja u Sarajevu.Evo Ivane(srpski), TURCINE pravoslavnog uvjerenja(vjerovanja)…pozzzz

  3. Za Coly-a…ne dozvoljavam da neko polu pismen pise o mom grbu kao da zna nesto,u stvari taj sto je pisao nema poja a drugo u tom tekstu ima samo rasne mrznje i nikakvih cinjenica.A odlika malih nraoda,a pogotovo novostvorenih da kopiraju i da istorijske cicenjice izvlace iz kontesta PRIMER CITIRAM :”Treba naglasiti da je Bosna jedna od rijetkih evropskih zemalja, a time i u svijetu, koja ima tako dugu tradiciju državnih obilježja”…hahahah daj molim te “:.Sto se mene tice ja nemam problema sa tim,mozete se svati i Egipcani jer ce se na kraju mozda i ustanoviti da ste vi izasli iz piramida,onih sto su se nedavno pojavile u federaciji(cini mi se ne znam tacno koje je mesto).E tako moji bogumili,ostavite vi nas grb a vi sebi pravite svoj kako hocete,i ne pozivajte se na Tvrtka jer je covek bio Srbin,cak je bio i kralj srba i bosne,krunisan je kao hriscanin ,pa bi ilo bolje da nadjete nekog agu ili pasu jer od tada pocinje sva vasa istorija,i nova vera turska..a SPORTSMAN: moji preci bar veru nisu promenili,a tvoji “bogumili” su prodali VERU ZA VECERU ..i nemam nameru da se ovde prepucavam sa bilo kim,ako mozete da uvazite tudje misljenje ok ako ne,to govori o vama na kom ste intelektualnom i civilizacijskom nivou-IVAN

  4. Pravljenje ruznih komentara o srpskom grbu nije u redu a nije ni vredjanje bosanskog grba, tako da je najpametnije svima da cute….Ono o srpskom grbu nije tacno i tacka…Niko vas nije dirao a ono da ste bili pravoslavci je tacno…Od 10 muslimana iz Bosne 8 ce na tavanu da nadje slavsku ikonu kada je bio pravoslavac, tako da je bolje da se cuti nego da se vredja. Ja nikog ne vredjam samo iznosim cinjenice sto bi trebali i ostali da rade
    a za ovo :
    Predpostavlja se da je zgazena kokoska dodata kasnije(sadasnji grb) kada su u upotrebu usla motorna vozila a posebno parni valjci tako da je nastanak ove podloge bio moguc. Zasto kokoska ima dvije glave je nejasno. Po jednima je kokoska mutant nastao djelovanjem osiromasenog uraniuma. Po drugima je to samo dokaz da srpski grb sadrzi samo besmislice.

    Samo mogu da kazem sram te bilo…..

  5. Српска оцила су један од најчешће коришћених симбола на нашим грбовима и уједно један од оних о којима се најмање зна. На њима се обавезно налази крст (постоји само један изузетак у виду тренутног грба Србије). У пољима подељеним крстом се налазе четири оцила, окренута једно од другог (најчешће). Оцила су “алат” који су наши преци користили при паљењу ватре. Она су такође имала и неку врсту “магијског” значења.

    У народу се често мисли да се ту ради о четири ћирилична слова С, којима се приписују разна значења – најчешће: “Само Слога Србина Спасава”. Ово и није лоше гесло узевши у обзир колико је тачно. Постоји и друго веровање, да та слова С потичу од византијских слова Б: “Basileus Basileon Basileuon Basileusin”, што би значило:”Краљ Краљева Краљује Краљевима”, или тачније:”Краљу Краљева (Исусе), Спаси Краља” . Многи стручњаци се слажу са овим другим значењем, али постоје и они који сматрају да оцила имају сасвим друго порекло, и да нису византијски симбол.

    Њима у прилог иде аргумент да је у једном периоду средњег века у целој Европи био често за грб узиман симбол који има слова између кракова крста (тако да то онда и није византијски симбол), али да су увек у питању била слова, а не предмети као што је случај са нашим оцилима. Ма колико се ово чинило као мала разлика у хералдици она ипак има већи значај.

    Како ни једна ни друга страна није без доказа а истраживања још трају не може се са сигурношћу рећи ко је у праву. Постоји још једна теорија, која каже да четири “оцила” у ствари нису оцила, већ двосекле секире. Ако погледамо неки од старијих српских грбова, можемо видети

  6. hej “srpski”, IVANE ili vec kako…u srednjovjekovnoj bosanskoj drzavi pravoslavaca nije bilo nikako osim na podrucju jugoistocne Bosne oko Trebinja i to u malom broju(tek sirenjem bosanske drzave na istok prema Srbiji i Crnoj Gori povecava se broj pravoslavaca) tako da su svi bosanski vladari bili vecinom bogumili a jedan dobar broj i katolici…tek dolaskom Osmanlija pravoslavni Vlasi(nemoj misliti da te vrijedjam, jer Vlasi su narod koji su Osmanlije naselili u Bosnu i Hrvatsku,a bili su pravoslavci)se naseljavaju u Bosnu a inace ti isti Vlasi potjecu iz Vlaske danasnje Rumunjske…nisu samo bogumili primili islam, bilo je i katolika i pravoslavaca a vi pravoslavci, od koga ste vi pravoslavlje primili, niste sami to izmislili, naravno da niste, primili ste pravoslavlje od Bizantskog cara Heraklija koji je ujedno bio vas gospodar a vi njegovi robovi tako da ste silom natjerani u pravoslavlje…sta je tu sporno, sta smo mi izdali, mi smo primili islam od Osmanlija, vi pravoslavlje od Bizanta a katolici katolicanstvo od Rima i ko je koga izdao, ti kada bi znao pravu vrijednost pravoslavlja ne bi imao predrasude o drugim vjerama niti bi te smetalo sto je neko druge vjere pa makar to bio islam…a sto se tice Tvrtka, on je kao sto se zna bio katolik do kraja svog zivota a to da je on Srbin nema nikakvo uporiste, on je prije svega bio kralj Bosne a kasnije kad je osvojio znacajan i glavni dio Srbije u to vrijeme manastir Milesevo, Kosovo Polje itd. proglasio se kraljem Srbljem a zatim je osvojio veliki dio Hrvatske i proglasio se takodjer kraljem Hrvata, sta je tu sporno kad se zna da je taj isti Tvrtko svoj narod nazivao Bosnjanima,dok su Srbi i Hrvati bili nista drugo neko pokoreni narodi u tadasnjoj bosanskoj drzavi medju mnogim drugima, a i centar Tvrtkove moci pa i svih bosanskih vladara odakle je pocelo osvajanje prema istoku i zapadu se nalazi u srcu Bosne kod Visokog u Milima, danasnji Arnautovici gdje je i okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko 1377 godine i gdje je i sahranjen zajedno sa svim bosanskim vladarima, a zasto nijedan bosanski vladar pa i Tvrtko nije sahranjen u Srbiji ili negdje drugo, pa valjda zato sto nisu Srbi ili neko drugi nego Bosnjani i sahranjeni su u Bosni sto je i logicno ma koje vjere bili jer u Bosni sve negdje do stvaranja prve Jugoslavije svi stanovnici Bosne bez obzira na vjeru su se zvali Bosnjani, dragi moj Ivane…ti mozes biti pravoslavac ali Srbin tesko, jer Srbi su preko Drine, nemoj se naci uvrijedjen niti ti zelim nametati nesto sto ti mislis da ne postoji, ti se zovi kako se osjecas, osjecas se Srbin pa se i zovi tako, a istorijske cinjenice cemo ostaviti malo kompetentnijim od nas dvojice i ono vazda nejasno pitanje ko su stanovnici Bosne, to moze biti samo jedan narod a ne vise njih kao sto je to danas situaciju, bolje receno nametnuta situacija i pravoslavcima, katolicima, jevrejima, muslimanima, ateistima pa i bogumilima ako ih ima jos…

  7. Dragi profesori historije bas me interesuje gdje sve to nadjoste i procitaste.Dajte i meni da i ja procitam opsirnije o toj nasoj historiji koja je ispisana barem prije drugog svjetskog rata.Ja nevjerujem ni jednoj strani i o ovim najnovijim pisanim istorijama.Kako kazu pobjednik pise kako mu odgovara.BOG POMAZE I SELAM SVIMA

  8. ZA SPORTSMANA–“ti kada bi znao pravu vrijednost pravoslavlja ne bi imao predrasude o drugim vjerama niti bi te smetalo sto je neko druge vjere pa makar to bio islam”…ne smeta meni ni islam ni budizam,ono sto je je mene navelo da komentarisem na ovom blogu je sam tekst ovog supka sto je pisao onaj tekst,zato sto je tu vise mrznje nego istine,a znam ja vrednosti pravoslavlja,islama i drugih religija….ali ja nisam svestenik,niti monah ,ziv sam covek ali za razliku od ovog sto je pisao ovaj tekst imam kulturu obracanja,i nijednom nisam komentarisao vasa obelezja(grb,itd)a on jeste i to uvredljivo smesno,kao da ce to da mu zaleci nek rane u glavi ili u dusi….ali sa vecinom onoga sto si rekao se slazem…ivan

  9. Baš je zanimljivo pratiti raspravu u kojoj je krpa našla zakrpu!

    Bosanski grb je copy-paste anžuvinskog grba kakav je koristio i Hrvoje
    Vukčić Hrvatinić.Morate priznati da ima nezgodno ime i prezime ha,ha…

    Što se tiče Servusa,Serbusa i.t.d. koji su nepopravljivi kleptomani, jedino
    grbovi sa likom crne svinje, suhe šljive, opanka ili ribače četke mogu biti
    grbovi srpskog plemstva.

    Bilježim se sa štovanjem! Nobiilis Reagni Croatiae.

  10. Sto pametujes kad neznas.”zgazena kokoska” je isto preuzeta sa vizantijskog grba i ne znam sta je tu lose.

    I kad vec seres seri okruglo da se kotrlja.4C su u stvari 4 slova B(od Bizantum)!
    A ljiljani su vam veoma originalni.

    Bizant forever!!!!

  11. vi bosanski muslimani ste jadan i bijedan narod,znate samo dobro mrziti pljujete po svojim korjenima,pa sta vi mislite da mozete istjerati i srbe i hrvate iz bosne,to je utopija nema vise nikad one prijeratne bosne,hercegovina je vise hrvatska drzava nego zagreb i njegova okolina,procitajte malo po blogovima koliko su vam para pojeli i pronevjerili vasi ratni i sadasnji lideri,i koliko je sve u ovom ratu bilo dogovoreno dok je jadan narod dzabe ginuo!deset godina posle rata muslimanski politicari stalno dizu medjuetnicke tenzije samo da narodu pune glave glupostima dok oni samo gledaju svoj interes.

  12. Mislim sta reci…? Ko je nasao da pljuje po srpstvu i srpskim grbovima… Kako ste vi jadni i bijedni… Vi ste korov koji treba iskorijeniti jadnici jadni, samo lajete kao kerovi, ali s obzirom da smo vas u prethodnom ratu satrali nacisto, lajte onda i kukajte, imate pravo na to!

  13. Moramo biti realni ljudi, braco bosnjaci,hrvati i srbi bez obzira sta se kome svidja, ali zna se kako je bilo, a ne kako kome passe.Licno ne volim srbe ali zivim medju njima i nikad me niko nije popreko pogledao, a zna se da smo mi bosnjaci od njih potekli i sramno je ali kazacu presli smo u islam jer smo bili najlosiji i najkukavicniji(prirodna selekcija bili smo na dnu) od tih srba te smo iskreno i sad losi, ako nasledjujemo veru u ALAHA onda i nasledjujemo i krv i gene nasih kukavicnih predaka.Zvuci lose ali je tako.Srbi su takodje los narod i licemeri,lopovi i ljudi bez ukusa i stila, sa nizim normama ponasanja kao kakvo pleme(primer gucha i njihovi turbo-folk muzicari)pogledajte im arhitekturu,jedino lepo je u toj srbiji ona skupstina. Hrvati su odvratna kukavicna bica i kopilad, lazovi do te mere da i sami sebe lazu svaka cast jedino njihovim primorskim gradovima i selima. Sve u svemu sljam smo svi, jedino sto su pravi narodi i narodi sa istorijom Hrvati i Srbi bez obzira kome se to svidja ili ne.Bosnjaci nismo mi nista i niko. Ako sam koga uvredio izvinjavam se.
    P.S. Namerno pisano ekavicom jer u takvoj drzavi zivim ,pa je i postujem

  14. I jos nesto, zaboravite sve te gluposti, samo se vracate u proslost bas bih voleo da vidim kako bi nam bilo da nam bude kao u avganistanu da nam vehabije ili talibani vladaju drzavom, pa kad smo takve face(muslimani) zasto nam onda devojke mini suknje oblace, kurvaju se i piju pa hajde licemeri, sram da nas bude kazite da li sam u pravu sta islam kaze a sta radimo.Muka mi je od vas i Srba i Hrvata sljam nizerazredni.

  15. Slusaj jebalate taj tvoj bullshit, jebem ti da jebem , pa slusaj ti Bosnae tebe treba da je sramota, pa tvjoji preci su bili srbi, a sad govoris o prevarima i lazima, Jedan jedini narod na tom jebenom Balkanu sto su najjbolji ljudi su srbi, vi svi ostali vas treba da je sramota, pitaj svog BABU ili tatu sto bi ga zvao pre 600 godina, pitaj ga kako ste postali poturice, Vi ste gori od turaka.
    vi bosanci nikad i niste postojali, ili ste bili srbi ili hrvati, i sad se rugate treba da te je sramota, Picke jedna i vi i Svi hrvati, hrvati su fasiste , pomagali nemcima da kolju srbe, a i vi ste nas koljli i kad smo vam mi vratili posle svega toga onda se bunite amerikancima, Picke rekao sam i uvek ste bili jedan najiskreniji narod koji se nikad nije sakrivao iza tudih ledja su srbi.

  16. Stvarno ste govna jebem vam majku vam jebem Smrdljivu dabogda se najeli prasetina daboga,jebem vam mater vam jebem toliko ljude vadite iz takta da nije normalno vi ste paraziti, vi ste bolesni ljudi totalno, hocete da se zajebavate i da ratujete, i kad ste dobili po picke onda placete i trcite drugima, majku vam jebem da vam je nejebem. Slusajte I Vi muslimni i hrvati, Bogu zahvalite da nas amerikanci drze kako nas drze, a veruj te mi da Ce republika Srpska biti Drzava sa Srbijom, i da Ce nas pustiti amerika i kad Se to desi samo pisnite, ima da vas raznemo, Bosanci kao sto Gost_4487 je rekao, Poturice gori i jeste od turaka, Vi ste postali Turci kad je postojala Otomanska imperija, Srbi su taj narod koji je gino za svoju Veru, Za PRAVOSLAVLJE, Orthodox Je nasa Snaga, i ponosni smo nismo kerovi kao vi da menjate veru okrenuli ste ledja Vasim Precima!

  17. мамето да ти го ебем сечено.кога можело пра дедо ти да пишува кирилица,зашто не би можел и ти.ама ако има време ќе научиш да пишуваш.што народ ќе бевте.буљаши.да ти ебам државата кога мујо и хасо ви се народни херои.

  18. Autor ovog bloga bi hitno trebao popiti redovnu terapiju, ubiće te mržnja i zavist. Ali ipak samo ti piši – dok je takvih nema od ove nazovi države ništa, bar da znamo sa kim imamo posla. I sutra još prozivaj Srbe i Hrvate što stobom ne navijaju za istu reprezentaciju. Bolesnik to ti je dijagnoza.

  19. Svaka čast, EmirNPazar pravilno zbori. U suštini, svi ljudi su prosti i pokvareni,(98% kažu). Znači ne palite se na verske i nacionalne razlike,svi smo ista govna, samo nosimo drugačije kostime. Ionako nam je mandat ovde ograničen, i za 50tak godina nas niko neće pamtiti (po dobru). I zato volite se i jebite se ljudi.

    Omnia Mors Aequat

  20. Ma vi niste normalni. Zbog vas prljavi muslimana ja imam pasoss sto na njemu nigde nepise da sam Srbin. Mamu vam jebem da vam jebem. I sto kaze nas grb C C C C, RepublikaSrpska + Srbija = Srbija. Pa onda da vidimo ko zeli da prica protiv Srba vi ili albanci. Da ja nesmijem se vratiti iz Grcke u svoje selo RepublikeSrpske od smrdljivih muslimana zato sto se zovem KARADJORDJE. Vracam se kad se spoji RS sa Srbijom. Zivela Srbija i Grcka….

  21. …boze ti sacuvaj, pa zar vi izdajice svog roda i dalje pljujete po svojim praocima. Nije li najveci dokaz vaseg karaktera cinjenica da ste napustili svoju vjeru radi sake zlatnika i da su vam se babe jebale sa turcima nebi li bolje zivjele. Sram da vas bude ovih izjava.

  22. Ha vi balije ste stvarno nadprirodna pogan jer ako ste vi ti koji nemate niti indentitet a niti sopstvene grbove i zastave pa stvarate sebi FANTAZIJU o tome kako to isto i drugi nemaju!Ukratko niko vas nije tjerao da prelazite u islam i da mijenjate taj svoj indentitet svako 50 godina,definitivno ste pretjerali u toj vasoj MASTI?Definitivno ste niko i nista i stvarno niste vrijedni ni konjskih G….a!!!

  23. Симбол са четири оцила Срби користе још из античког времена, пре постојања Византије, за то постоје чврсти докази. Грб који стоји на капи твог аватара је српски грб породице Котроманић (upišite na Google – grb Kotromanica). И најважније, није ми јасно, како можете тако да пљујете по својој крви, својим коренима? Свако од вас зна да сте ви Срби муслиманске вероисповести. Променом вере не могу се избрисати гени!

  24. Brate, ljiljani niti su srpski niti “bosanski”. Ljiljani su simbol Francuske države, u Srbiju su došli kada se Uroš I oženio Jelenom Anžujskom, pa je dobio pravo da ga koristi pošto je u srodstvu sa Anžujcima, u Bosnu je došao kada se Tvrtko I krunisao u manastiru Mileševa, pre toga Tvrtko I na svom grbu nije imao ljiljane. Ljiljan je isključivo Hrišćanski simbol i nema veze sa Islamom.
    4 ocila jesu Vizantijski simbol, koji su Srbi preuzeli od istih.
    No ocila odnosno ognjila predstavljaju jedan slovenski predmet koji je služio za paljenje vatre. Ona simbolišu elan, iskru nade i preporod. Svako dovoljno učen u Srbiji zna da to nisu 4 slova S, kažeš laži, nisu laži nego glupe izmišljotine koje itekako nisu priznate u naučnim krugovima.

Komentariši