Narodni Heroji: Nesib Malkic

Kao sto napisah u jednom od nekadasnjih postova, devetorici nasih saboraca je posthumno dodijeljen orden Narodnog Heroja odbrambenog rata 1992-96.god. :  Safet Hadzic,  Mehdin Hodzic Senad, Midhad Hujdur Hujka, Hajrudin Mesic, Safet Zajko, Enver Sehovic, Adil Besic, Nesib Malkic i Izet Nanic. U narednih par postova nesto detaljnije o njima, zasluzili su itekako, pa krenimo:

Nesib Malkić rodjen je u Dubravama Gornjim (općina Živinice) 05. jula 1961 godine. Završio je višu vojnu školu odsjek RV PVO (Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana), a nakon toga i specijalističku obuku u Zadru. TO Živinice priključio se maja 1992 godine. Obavljao je dužnost komandira čete, nečelnika Općinskog štaba TO Živinice i komandanta 210 viteške brigade ARBiH. Bio na svim bojistima u zoni i na mnogim van zone 2. korpusa. Poginuo 25. oktobra 1993. godine u rejonu Crne Rijeke kod Olova.
Posthumno odlikovan ordenom narodnog heroja odbrambenog rata. Danasnja kasarna u Zivinicama nosi njegovo ime.

[URL=http://img118.imageshack.us/my.php?image=rtrhtg2.jpg][IMG]http://img118.imageshack.us/img118/3160/rtrhtg2.th.jpg[/IMG][/URL]

7 komentara

 1. sa malkic nesibom bio sam dve godine u srednjoj vojnoj skoli u sarajevu kasarna prekoputa zeleznicke stanice.dobar jaran,odlican ucenik.zao mi je sto je prerano poginuo,dal je pao za prave ideale,verujem nije,nek odredi vreme.sandzaklija 25.klasa SVS VP 2416 osmi vod

 2. eRepublik je masovna mrežna online (MMO), društvena i strateška web browser igra. Igra omogućava igračima da sudjeluju kao građani u online verziji pravog svijeta. Izmislili su ju i razvili Alexis Bonte i George Lemnaru.

  eRepublik kombinira koncept društvenih mreža i strategija u jednu online igru čiji igrači mogu sudjelovati u raznim aktivnostima. Građani u eRepubliku mogu voditi poslove, osnivati političke stranke, glasati na izborima, pisati novinske članke, čak ići i u rat kao građani virtualnih verzija stvarnih država.

  Nakon registracije, građanin odabire kojoj se virtualnoj državi želi pridružiti. Svaka od tih država nazvana je po stvarnoj državi u pravom svijetu i geografski se nalazi na sličnom mjestu. Građanin nakon toga traži posao u nekoj firmi unutar te države, a ima i priliku da trenira kao vojnik te države. Treniranje i rad u firmi izvode se na dnevnoj bazi. Jedna od glavnih prednosti igre je ta da je potrebno tek 15 minuta dnevno da bi se sudjelovalo.

  U ovoj igri jedno od ogledala jačine je i broj stanovnika. Više radnika = jača ekonomija, više vojnika = jača armija države. Zato pozivam sve Bosance i Hercegovce da se pridruže ovoj igri i pomognu u jačanju naše virtualne eBiH.

  Virtualna domovina treba vašu pomoć! Pridruži se!

  * poželjno je da se registrujete preko mog linka , te tako ojačate BiH jer će državna banka dobiti značajan prihod novca:
  Link za registraciju:

  http://www.erepublik.com/en/referrer/Diktator+Senco
  Službeni forum eBiH:
  http://ebih.niceboard.net/forum.htm

  * na forumu možete pročitati vodiče kroz igru te se tako upoznati sa igrom, pitati starije tj. iskusnije igrače, zatražiti pomoć..

  Službeni chat eBiH:
  http://ebih-chat.webs.com/
  * također služi za druženje igrača eRepublika koji su iz eBiH te pomaganje novima.

 3. Opet sandzaklija,sve se zaista vise vidi da moj klasic rahmetli Nesib Malkic pogibe uzalud,Bosne nema,Bosnom caruje Dodik i ostali,nema ni Sandzaka,al ima boga jednom ce pravda biti zadovoljena,svet i njegovi mocnici su krivi za sve…

 4. Zar je moguce da o ovom coveku ima ovoliko malo komentara,ne nestaje mi njegov lik ispred ociju kada smo ko pitomci 25 klase SVS u Sarajevu u “Marsala Tita “kasarni ziveli dve godine.Momcina inteligentan zivahan,lijep,zdrav kakva mogu biti samo deca sa sela.Mnogo puta smo pricali o svacemi i svemu znali smo da jos tada Muslimani nisu bili pozeljni,jer oni su Turci a ovi bi trebalo da ispastaju za srpsko ropstvo od 500 godina,jadno i bedno ali to je dovelo do rata u Bosni su Srbi hteli izlijeciti kompleks koji nose da su ih sve pravili turci(prvu bracnu noc mlada srpkinja morala je bit kod age),to je bio ideal i koljacu Mladicu sa koljackom bratijom i proci ce jos vekovi oni nece izleciti kompleks u to sumnje nema,jer mame i tate ih od kolevke uce da mrze “turke”.Ocito ovaj moj jaran je poginuo badava,jer i sada se nasi hajvani zavaravaju,zene i kumuju sa koljacima…..sjenicak

 5. dragi Mensure, velikan si medju stanovnicima zemlje i medju stanovnicima neba,vjecni dzennet ti je staniste jer “sta je nagrada dobrocinitelju osim dobrocinstvo”. Vi nasi sehidi ste najuzoritiji medju uzoritim izmedju nas,najsvjesniji medju svjesnim izmedju nas, najpravedniji medju pravednim izmedju nas,najnesebicniji i najpozrtvovaniji medju nesebicnim i pozrtvovanim izmedju nas…vi ste najcistije i najjasnije ogledalo o koje se mi,jos ostali na ovom svijetu i u Bosni nam jedinoj,svi od najmladjeg do najstarijeg i bez obzira na vjeroispovjest ,svakodnevno trebamo ogledavati. Od vas niko vise ovu zemlju i ovaj narod nije volio,niti im je vise dao. niko! bez obzira kako se zvao ,kakvu politiku vodio,koliku funkciju i koliko mandata je obnasao. Bosanski sehidi i branitelji nisu samo zadivili i odbranili Bosnu i njen narod,zadivili su citav svijet mada to oni nepriznaju,zbog svog licnog sovinizma, rasizma i fasizma…i nemoraju! Bosanski sehidi spasili su i njihov obraz od historijskog srama da nenestane jedan narod i jedna zemlja sa hiljadugodisnjom tradicijom u srcu Evrope. Borba i zrtve nasih sehida vasijet su i oporuka svakom moralnom i razumnom u BOSNI I HERCEGOVINI ; DOMOVINA, SLOBODA I VJERA PRECE SU OD IMANJA,OD EVLADA I OD SAMIH NAS! Bosanski sehidi su sinonim za pravdu i istinu.A Bog ne prima osim pravdu i istinu. zato je svaki od njih bez obzira na vjeroispovjest moralna vertikala koja se podudara sa ljudskim i sa bozijim zakonima.”Niste stvoreni osim da se vidi ko ce pravednije postupati” Dragi Bosanski sehidi ,vasi primjeri okrijepljuju dusu i jako puno poucavaju. “Pa ima li ko bi pouku primio?”

Komentariši